res:
Właściwości żurawiny. Na co pomaga?

Właściwości żurawiny. Na co pomaga?

Dodaj komentarz

Żurawina jest niezwykłym owocem – oprócz swoich walorów smakowych, posiada również właściwości zdrowotne. Badania wykazują, że działa antybakteryjnie oraz antygrzybiczo, Ma także pozytywny wpływ na organy wewnętrzne człowieka.

Przyjrzyjmy się dokładniej, na co pomaga żurawina i jakie są jej właściwości.

Właściwości żurawiny. Na co pomaga?

Zwalczanie infekcji

Stosowanie żurawiny jest zalecane przy przeziębieniu, anginie, schorzeniach reumatycznych, na problemy z pęcherzem, w przypadku osłabienia pracy żołądka jelit i trzustki oraz na awitaminozę i przemęczenie. Obecnie często jest wykorzystywana jako składnik leków.

Ochrona układu trawiennego, krwionośnego i moczowego

Właściwości żurawiny chronią wątrobę, pozwalają obniżyć poziom cukru we krwi, wzmagają pracę mięśnia sercowego oraz wpływają korzystnie na układ moczowy (pomagając zapobiec różnorodnym infekcjom). Jest to szczególnie ważne w przypadku osób, które:

  • borykają się z problemami z całkowitym opróżnianiem pęcherza,
  • dla tych, którzy mają założony cewnik,
  • często cierpią z powodu zapalenia pęcherza i innych infekcji układu moczowego.

Tym ostatnim zaleca się regularne przyjmowanie żurawiny w celu zapobiegania nawrotom.

Żurawina bogata jest w związki, które minimalizują ryzyko powstawania zakrzepów i wykazują korzystny wpływ na rozszerzenie się naczyń krwionośnych.

Owoc ten posiada także właściwości, które chronią komórki mózgowe przed uszkodzeniami, które mogą wystąpić przy wylewie czy zakrzepie. Zapobiega także utlenianiu się cholesterolu, co zmniejsza ryzyko pojawienia się wielu groźnych chorób.

Substancje, które znajdują się w żurawinie zapobiegają rozwojowi niektórych bakterii, które wywołują wrzody żołądka. Dzięki temu nie osiadają one na ściankach układu trawiennego, dzięki czemu ryzyko powstania wrzodów żołądka zostaje znacznie zminimalizowane.

Bogactwo witamin

Żurawina dostarcza również wiele substancji odżywczych do organizmu – witaminę A, C oraz B. Najlepszym źródłem tych substancji są świeże owoce.

Właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze

Naukowcy przeprowadzili wiele badań laboratoryjnych nad właściwościami żurawiny. Wykazały one, że owoc, oprócz właściwości antybakteryjnych, posiada również działanie przeciwgrzybicze. Wyciąg z żurawiny można zastosować w walce z takimi bakteriami, jak Staphyloccocus, aurerus, Salmonella enteridus oraz w przypadku niektórych rodzajów grzybów, które przyczyniają się do powstawania chorób skóry.

Higiena jamy ustnej – zdrowy uśmiech

Zdrowe i zadbane zęby oraz piękny uśmiech są bardzo ważne – dodają pewności siebie, tym samym pomagając w odnoszeniu sukcesów i nawiązywaniu nowych znajomości. Każdy, kto marzy o olśniewającym uśmiechu, powinien wprowadzić do swojej diety żurawinę w dowolnej postaci, gdyż stosując wyciąg z żurawiny można zmniejszyć aż o 60 proc. ilość osadzających się na dziąsłach bakterii najczęściej spotykanych w jamie ustnej. Redukuje to ilość patogennych bakterii w jamie ustnej i zmniejsza zapadalność na choroby zębów oraz choroby dziąseł.