res:
Pyszna zupa pomidorowa z pieczoną papryką i ziołami

Pyszna zupa pomidorowa z pieczoną papryką i ziołami

Dodaj komentarz

Masz pod ręką paprykę i pomidory? Zrób z nich pyszną zupę:-) Oto propozycja przepisu:

Zupa pomidorowa

Składniki:

– 4 duże czerwone papryki
– 4 ząbki czosnku
– 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
– 1 czerwona cebula, obrana i drobno posiekana
– 6 pomidorów
– 850 ml bulionu warzywnego*
– świeże listki bazylii lub inne ulubione zioła

Sposób wykonania:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Poprzecinaj czerwone papryki na pół, usuń gniazda nasienne i białe włókna, po czym rozłóż je skórką do góry na blasze do pieczenia. Połóż na owej blasze także nieobrane z łupin ząbki czosnku. Piecz przez 30-35 minut albo dopóki skórka papryki nie zacznie się marszczyć.

Odstaw papryki do ostygnięcia, po czym zdejmij skórkę i posiekaj miąższ. Rozgrzej w garnku oliwę z oliwek i smaż na niej cebulę, dopóki nie zmięknie. Dodaj paprykę, posiekaj pomidory, pozbądź się z nich nasionek, po czym dodaj je do garnka i gotuj przez pięć minut. Wlej bulion. Obierz czosnek z łupin, wrzuć do garnka i gotuj całość na wolnym ogniu przez 20 minut. Pięć minut przed końcem gotowania dodaj listki bazylii. Pozwól zupie ostygnąć, po czym partiami ją zmiksuj. Odgrzej ją na małym ogniu i podaj do zjedzenia. Przepis na cztery porcje.

*w sprzedaży są dostępne ekologiczne kostki bulionowe, można też bulion wykonać samodzielnie dodając suszone warzywa oraz przyprawy.

Przepis pochodzi z książki „Uzdrawianie holistyczne”

uzdrawianie-holistyczne