res:
Zioła wzmacniające odporność organizmu

Zioła wzmacniające odporność organizmu

3 komentarze

Zastanawiasz się jak naturalnymi sposobami podnieść odporność organizmu? Oto zioła, które mogą w tym pomóc.

Zioła podnoszące odporność organizmu

Pokrzywa (Urtica dioica) – zawiera m.in. flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, chlorofil, witaminy A, B2, C, E, K, wapÅ„, fosfor, magnez, mangan, żelazo, potas, krzem, enzymy i hormony roÅ›linne. Ma dziaÅ‚anie moczopÄ™dne, przeciwzapalne, pobudzajÄ…ce przemianÄ™ materii. Stymuluje wytwarzanie interferonu i antygenów wirusowych, co zwiÄ™ksza odporność organizmu na infekcje. Jest zalecana w przypadku awitaminozy wiosennej. Doskonale wzmacnia organizm. Åšwieżą pokrzywÄ™ można przyrzÄ…dzić jak szpinak, dodaje siÄ™ jÄ… również do zup.

Uwaga: Pokrzywy w ogóle nie należy stosować przy krwawieniach spowodowanych polipami i cystÄ…, a bez konsultacji z lekarzem – w chorobach nerek.

Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) – w medycynie ludowej znany i stosowany byÅ‚ od dawna jako Å›rodek oczyszczajÄ…cy krew i poprawiajÄ…cy trawienie. Nazywano go nawet eliksirem życia. Jest skarbnicÄ… wielu cennych dla zdrowia witamin i minerałów: kwasu foliowego, żelaza, wapnia, magnezu, jodu, fosforu, potasu, witamin A i C. Wykazuje m.in. dziaÅ‚anie przeciwwirusowe, wzmacniajÄ…ce odporność organizmu.

Mniszek jest nie tylko zdrowy, ale i smaczny. Listki można przyrządzać podobnie jak szpinak. Pączki kwiatowe można marynować i i zastąpić nimi kapary. Napar z liści mniszka z dodatkiem lodu jest doskonałym aperitifem. Kwiaty można dodać do zupy z młodej botwinki, a z liści, najlepiej młodych, które są pozbawione goryczy, przygotować sałatkę albo doprawić nimi zupy i sosy.

Nagietek lekarski (Calendula officinalis) – zawiera w swoim skÅ‚adzie karotenoidy, fitosterole, saponiny, flawonoidy, olejki eteryczne, kwasy organiczne, sole mineralne i dużą ilość magnezu. DziÄ™ki zdolnoÅ›ci wiÄ…zania toksycznych zwiÄ…zków przemiany materii przyczynia siÄ™ do wzmacniania siÅ‚ obronnych ustroju, potrzebnych do zwalczania wielu chorób, także nowotworowych. ZwiÄ™ksza odporność organizmu, usprawniajÄ…c dziaÅ‚anie ukÅ‚adu siateczkowo-Å›ródbÅ‚onkowego. DziaÅ‚a bakteriobójczo i antybiotycznie.

Płatki nagietka (środki są gorzkie) można dodawać do sałatek, surówek, omletów, potraw z sera, do ryżu. Suszone, zmielone uprzednio koszyczki nagietka znakomicie barwią masło, jogurt itp. na lekko żółty kolor.

Babka lancetowata (Plantago lanceolata) – znana byÅ‚a już w starożytnoÅ›ci jako lek. Zawiera substancje pobudzajÄ…ce trawienie, dziaÅ‚ajÄ…ce wykrztuÅ›nie w schorzeniach dróg oddechowych oraz ogólnie wzmacniajÄ…ce organizm.

Zioła wzmacniające odporność organizmu

Czosnek pospolity (Allium sativum) – lecznicze wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci tej roÅ›liny doceniono już w starożytnoÅ›ci. Współczesna medycyna potwierdziÅ‚a m.in. przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe dziaÅ‚anie czosnku. Czosnek Å‚agodzi stany zapalne górnych dróg oddechowych, gardÅ‚a i oskrzeli, pobudza wydzielanie Å›luzu i uÅ‚atwia odkrztuszanie. DziÄ™ki niemu zwykÅ‚y kaszel nie przeksztaÅ‚ci siÄ™ w nieżyt oskrzeli. ZnajdujÄ…cy siÄ™ w nim dwusiarczek allilu nie tylko zmniejsza podatność na infekcje, ale także doskonale chroni organizm przed nowotworami. NajwiÄ™cej uodparniajÄ…cych i zwalczajÄ…cych przeziÄ™bienie lotnych skÅ‚adników zawiera surowy czosnek – zapobiegawczo powinniÅ›my codziennie jeść jeden jego zÄ…bek, np. w saÅ‚atce, kanapce.

Uwaga: czosnek może wyzwalać u niektórych osób reakcje alergiczne.

Imbir (Zingiber officinale) – zwalcza infekcje, ma dziaÅ‚anie rozgrzewajÄ…ce. Zawiera olejki eteryczne o charakterystycznym zapachu, aldehydy, ketony itp. zwiÄ…zki dziaÅ‚ajÄ…ce pobudzajÄ…co na system odpornoÅ›ciowy organizmu. Pomaga przy przeziÄ™bieniach, kaszlu, nieżytach gardÅ‚a i oskrzeli. Ta aromatyczna przyprawa bardzo korzystnie wpÅ‚ywa na krążenie krwi.

W sezonie grypowym warto dodawać do potraw szczyptę imbiru, a także wypijać codziennie herbatę imbirową. Przyprawa ta świetnie pasuje do potraw kuchni orientalnej, duszonych ryb, drobiu, pikantnych sosów owocowych. Aromatyzowany imbirem olej świetnie podkreśla smak smażonych na nim warzyw i mięs.

Chili – zawiera witaminy C, A, P, B1, B2, wzmacnia zatem odporność naszego organizmu. Za sprawÄ… kapsaicyny poprawia krążenie krwi. DziaÅ‚a antybakteryjnie. Skutecznie wspomaga leczenie chorób ukÅ‚adu oddechowego. Ostro przyprawione potrawy majÄ… wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci wykrztuÅ›ne, uÅ‚atwiajÄ… oczyszczanie nosa, zatok i oskrzeli.

Sproszkowane chili udoskonali smak najbardziej prozaicznej potrawy, np. gulaszu, dania z fasoli, soczewicy czy drobiu. Warto również poeksperymentować z papryczką świeżą bądź suszoną. Jest wyśmienita do sosów ze świeżych pomidorów, duszonych mięs, a także łagodnych żółtych serów. Pamiętajmy, że potrawa z chili staje się ostrzejsza, im dłużej ją gotujemy, krótko smażona będzie i bardziej aromatyczna, i mniej piekąca.

SzaÅ‚wia lekarska (Salvia officinalis) – współczesna nauka odkryÅ‚a w szaÅ‚wii – zwÅ‚aszcza w jej liÅ›ciach – mnóstwo substancji leczniczych. Oprócz soli mineralnych (żelaza, magnezu, potasu, fosforu, wapnia, sodu, manganu, boru, miedzi), witamin B1, C, PP oraz prowitaminy A, także kwasy organiczne, flawonoidy i inne zwiÄ…zki, które wpÅ‚ywajÄ… na podniesienie odpornoÅ›ci organizmu. Ziele to Å‚agodzi stany zapalne, dziaÅ‚a kojÄ…co i antybakteryjnie. ZewnÄ™trznie stosuje siÄ™ je m.in. do pÅ‚ukania jamy ustnej i gardÅ‚a.

To również doskonała przyprawa o mocnym korzennym aromacie i gorzkawym smaku. Ryby morskie natarte świeżym lub suszonym zielem tracą charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach.

Na podstawie książki Dieta odpornościowa >> Barbara Jakimowicz-Klein