res:
Zioła na różne dolegliwości

Zioła na różne dolegliwości

Dodaj komentarz

Przyroda jest niesamowita – człowiek otrzymał naturalną aptekę dostępną niemal pod ręką. Tymi „aptecznymi” specyfikami są zioła. Towarzyszą one człowiekowi od dawna, jednak na chwilę obecną ciągle na prowadzenie wysuwają się chemiczne specyfiki zwane lekami. Pocieszające jest jednak to, że wielu ludzi nie znajdując ratunku w chemicznych preparatach, wraca do naturalnych metod.

Zioła na różne dolegliwości

Poniżej przedstawiamy krótką wskazówkę jakich ziół można użyć przy popularnych dolegliwościach.

Działanie:

Bakteriobójcze i dezynfekujące – czosnek, cebula, liść mącznicy, liść borówki, owoce czarnej jagody, ziele piołunu, dziurawca, szanty, mięty, majeranku, szałwii, macierzanki, tymianku, kwiatu rumianku pospolitego, wrotyczu, korzeń omanu, kłącze kosaćca, kora wierzbowa.

Napotne (wskazane przy przeziębieniach) – kwiat lipy, bzu czarnego, wrzosu, nawłoci, korzeń łopianu, omanu, goryszu, pietruszki, kłącze tataraku, ziele przetacznika, rutwicy, ogórecznika, bratka polnego, liść brzozy, nasienie pietruszki, pączki topoli, owoc maliny i bzu czarnego.

Nasenne i uspokajające – ziele nostrzyka, liść melisy, barwnika, korzeń kozłka, ziele macierzanki i kurzego śladu, szyszki chmielu, kwiat lawendy.

Obniżające ciśnienie krwi – cebula, czosnek, skórka biała cytrynowa, żurawina, dawkowane pod kontrolą lekarską – ziele jemioły i liść barwnika.

Przeciwcukrzycowe – kłącze perzu, strączyny fasoli, liść pokrzywy, czarnej jagody, orzecha włoskiego, ziele rdestu ptasiego, dziurawca, krwawnika, szałwii, glistnika, rutwicy, korzeń mniszka, łopianu, cebula surowa i gotowana.

Przeciwgorączkowe – liść mięty, bobrka, kwiat lipy, kwiat bzu czarnego, rumianku rzymskiego, rumianku pospolitego, słonecznika (same płatki kwiatowe), kora wierzby, kasztanowca, owoc czarnej jagody, ziele tysiącznika i drapacza.

Przeczyszczające – kora kruszyny, kłącze rzewienia, owoc bzu czarnego, ziele tysiącznika, lnicy, kwiat kocanki, siemię lniane i liść senesu.

Poprawiające trawienie – ziele bylicy bożodrzewu, piołunu, bylicy pospolitej, macierzanki, tysiącznika, drapacza, dziurawca, hyzopu, nostrzyka, majeranku, szałwii, nawłoci, przetacznika, czosnek, cebula, kłącze tataraku, korzeń arcydzięgla, podróżnika, owoc kminku, kolendry, kopru włoskiego, jałowca, kwiat rumianku, wrzosu, kocanki, lawendy, szyszki chmielu, liść pokrzywy, nasienie czarnuszki, gorczycy i korzeń chrzanu.

Uśmierzające bóle – owoc kasztanowca, ziele nostrzyku, ziele mięty, liść barwnika i kwiat rumianku.

 

Uwaga: Powyższe treści mają jedynie charakter informacyjny. W przypadku stosowania ziół w celu leczenia, należy skontaktować się z lekarzem lub zielarzem w celu ustalenia odpowiedniej terapii, odpowiedniej proporcji ziół i czasu ich przyjmowania.

Artykuł pochodzi z „Biurkowego kalendarza zdrowotnego 2011. Porady dr Jadwigi Górnickiej”, wyd AWM