res:
Zimowy ogródek w domu - jak go założyć i pielęgnować?

Zimowy ogródek w domu – jak go założyć i pielęgnować?

Dodaj komentarz

Zimowy ogródek w domu to doskonały sposób na zapewnienie sobie i swojej rodzinie pełnych wartości odżywczych warzyw i ziół. To również najlepsza alternatywna dla wszechobecnej chemii w żywności obecnej w naszych sklepach. Do tego, przy odrobinie wysiłku i niewielkich nakładach, możemy zbierać całkiem niezłe plony bez wychodzenia z domu i całkowicie za darmo.

Zimowy ogródek – co to jest i po co się go zakłada?

Zimowy ogródek to domowa hodowla warzyw i ziół w warunkach, które będą sprzyjały ich wzrostowi i przy właściwej pielęgnacji mogą przynieść znakomite plony pełnowartościowych warzyw i ziół. Zimą w domu możemy hodować wszystko to, co latem w ogródku  – pod warunkiem, że znajdziemy do tego odpowiednie miejsce i poczytamy trochę o uprawie poszczególnych roślin. Nie wszystkie nadają się do uprawy w warunkach domowych, a niektóre z nich nie lubią swojego sąsiedztwa, co jest ważne przy hodowli na ograniczonej przestrzeni. Warto jednak zadać sobie trochę trudu po to, by zapewnić sobie i swojej rodzinie dostęp do świeżych ziół i warzyw przez cały rok.

⇨ Oto zioła, które poprawią Ci nastrój

Jak założyć domowy ogródek?

Założenie domowego ogródka nie jest trudne, ale wymaga od nas trochę zaangażowania. Przede wszystkim należy zdecydować, co chcemy uprawiać  i wydzielić odpowiednie miejsce. Najłatwiej uprawiać zioła i warzywa, które nie wymagają dużo miejsca, np. pietruszkę.

Można hodować je wszędzie – w kuchni na parapecie, na ścianie w zawieszonych doniczkach oraz na balkonie. Zimą jednak balkon nie jest dobrym miejscem do uprawy, chyba że jest zabudowany.

Bez względu na to, jakie miejsce na domową hodowlę wybierzemy, trzeba pamiętać, by było dobrze naświetlone, szczególnie światłem dziennym. Wybierajmy więc nasłonecznione przestrzenie naszego mieszkania od strony południowej lub wschodniej. Jeżeli rośliny nie będą miały wystarczająco dużo dziennego światła, można doświetlać je jarzeniówką.

Kiedy już zdecydujemy, co i w jakim miejscu domu będziemy hodować, pozostaje kupić nasiona, doniczki najlepiej z odpływem, które będą usuwać nadmiar wody i postarać się o odpowiednią ziemię do naszej uprawy. Potem już tylko pozostanie zadbać o to, by je podlewać wtedy, gdy tego wymagają i odpowiednio nawilżać powietrze, by nie wyschły.

Co możemy hodować w domowym ogródku?

Do domowej hodowli roślin możemy wybierać różne zioła i warzywa, ale jeśli mamy mało przestrzeni, najłatwiej uprawiać zioła w kuchni, takie jak bazylia, oregano, mięta, rzeżucha, czy majeranek. Wdzięczna w uprawie jest też zielona pietruszka, którą warto mieć pod ręką jako dodatek do zup.

Trzeba przy tym wiedzieć, że niektóre z tych roślin wolą niższe temperatury, a inne miejsca bardziej nasłonecznione i cieplejsze. Majeranek i bazylia doskonale odnajdą się na parapecie w ciepłym miejscu, natomiast mięta lub pietruszka wolą niższą temperaturę i będą rosły dobrze w chłodniejszym miejscu. Generalną zasadą jest zapewnienie wszystkim roślinom nie tylko odpowiedniego nawodnienia, ale też dopływu powietrza i trzymania ich w pewnej odległości od grzejników. Powyższe rośliny będą doskonałym wyborem dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę z domową hodowlą. Po zdobyciu większego doświadczenia możemy spróbować bardziej wymagających upraw.

Założenie domowego zimowego ogródka to dobra decyzja, która może przynieść sporo korzyści. Zioła w domu będziemy mieć zawsze pod ręką i skorzystamy z ich dobrodziejstw kiedy tylko będziemy chcieli. Do tego upiększą nasze wnętrza i dodadzą aromatu potrawom. Przy właściwej pielęgnacji odpłacą nam w dwójnasób poprawą samopoczucia i zdrowia.

⇨ Chcesz wiedzieć więcej o hodowli ziół w domu? Koniecznie przeczytaj tę książkę 

⇨ Zobacz też więcej literatury o ziołolecznictwie