res:
Zima w kuchni Pięciu Przemian i przepis na zupę z kaszą jaglaną

Zima w kuchni Pięciu Przemian i przepis na zupę z kaszą jaglaną

Dodaj komentarz

Lada dzień będzie dostępna kolejna książka z serii W kuchni Pięciu Przemian. „Zima w kuchni Pięciu Przemian” jest przebogata w przepisy na dania rozgrzewające organizm od środka w tę najchłodniejszą porę roku. W najnowszej książce Anny Czelej znajdziemy mnóstwo przepisów na zimowe zupy, sałatki i surówki, dania główne, dania z warzyw typowo zimowych, jak również zdrowe przekąski i desery. Książka zawiera również spis potraw bezglutenowych oraz tabelę aspektów smakowych (do jakiego żywiołu należą poszczególne produkty).

Zima według Pięciu Przemian

„Zimą jemy produkty żywnościowe, które przechowują się w naturalny sposób, są to między innymi: ziarna zbóż, orzechy, pestki, warzywa strączkowe, suszone owoce i zioła.

(…) W zimie następują maksymalne chłody i w utrzymaniu wewnętrznego ciepła pomogą nam nie tylko ciepłe ubrania, ale również potrawy, w których wzmacniamy yang poprzez mieszanie, ucieranie, pieczenie, duszenie, przypiekanie, długotrwałe gotowanie. Dzięki tego typu zabiegom możemy zimą jeść również nawilżające i wychładzające produkty, do których dodajemy rozgrzewające przyprawy. Zimą gotujemy długo zupy, są one gęste i zawiesiste, lubimy piec ciężkie ciasta pierniki, babki i ucierać w makutrze makowce. Warto przy tym pamiętać, że dieta wegetariańska z dużą ilością surówek jest silnie wychładzająca i wychłodzeni wegetarianie powinni w zimie jeść głównie potrawy gotowane z większą ilością rozgrzewających przypraw. Ktoś z nadmiarem gorąca w organizmie może sobie natomiast pozwolić na jedzenie w umiarkowanej ilości surowych owoców i warzyw również zimą. Niektóre warzywa i owoce są zresztą lekko rozgrzewające, na przykład marchew, cebula, dynia, maliny, wiśnie”.*

Zupa warzywna z kaszą jaglaną

Aby posmakować Zimy w kuchni Pięciu Przemian, proponuję przepis na zupę z przepyszną i bardzo zdrową kaszą jaglaną.

Składniki:
zupa_z_kasza_jaglana
O – 1½ litra wrzątku, 1 liść laurowy, ½ łyżeczki suszonego lubczyku, 1 łyżeczka suszonego majeranku, ½ łyżeczki suszonego tymianku
Z – 1 łyżeczka masła, 4-5 ziemniaków, 1 marchew, ¼ szklanki kaszy jaglanej, ½ łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
M – 2 ziarenka ziela angielskiego, szczypta pieprzu, kawałek selera, 1 cebula, kilka listków świeżej bazylii, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, szczypta kardamonu
W – 1 łyżeczka tamari, sól do smaku
D – 2 ogórki kiszone, 1 łyżka natki pietruszki

Przygotowanie:

Zagotować wodę, dodać przyprawy z Przemiany Ognia, masło, pokrojone ziemniaki, marchew startą na tarce o dużych oczkach, kaszę jaglaną, sproszkowaną paprykę, pokrojoną cebulę i seler, ziele angielskie, pieprz, bazylię, rozmaryn, kardamon, sól i tamari. Gotować przez około pół godziny. Po tym czasie dodać pokrojony ogórek i gotować jeszcze przez 10 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

* Fragment ze wstępu Zima w kuchni Pięciu Przemian.

Powyższy przepis pochodzi z książki
Zima w kuchni Pięciu Przemian

zima_w_kuchni_pieciu_przemian