res:
Zdrowa żywność - co to właściwie jest?

Zdrowa żywność – co to wÅ‚aÅ›ciwie jest?

Dodaj komentarz

Zdrowa żywność to temat, do którego, na przestrzeni dziejów, podchodzono w skrajnie różny sposób. KiedyÅ›, chociaż nie czÄ™sto używano tego terminu, zdrowe produkty byÅ‚y paradoksalnie szerzej dostÄ™pne, z tego wzglÄ™du, że wiÄ™kszość ludzi miaÅ‚a  na co dzieÅ„ bezpoÅ›redniÄ… styczność z produkcjÄ… żywnoÅ›ci i naturÄ… jako takÄ…. Z czasem kontakt ten zmalaÅ‚, a rynek zalewaÅ‚a fala wysoko przetworzonego pożywienia – fala, która musiaÅ‚a być powstrzymana, bo ma w sobie wielkÄ… niszczÄ…cÄ… moc. Temat zdrowego żywienia stawaÅ‚ siÄ™ wiÄ™c coraz bardziej powszechnie dyskutowany i modny, a moda ta trwa do dziÅ›. Jak odnaleźć w tej modzie sens i sprawić, by zdrowe wybory żywieniowe byÅ‚y czymÅ› wiÄ™cej niż trendem, popartym nie bazujÄ…cÄ… na prawdzie reklamÄ…? Po prostu wybierz siÄ™ na zakupy z poniższÄ… listÄ… wskazówek!

Zdrowa żywność – czym jest? Dwa sposoby patrzenia na te kwestiÄ™

DefiniujÄ…c to, co rozumiemy pod pojÄ™ciem „zdrowej” żywnoÅ›ci, warto przede wszystkim ustalić, że na problem tego rodzaju można patrzeć z dwóch perspektyw. Po pierwsze oceniajÄ…c, jakie produkty sÄ… wartoÅ›ciowe, peÅ‚ne witamin, minerałów, zdrowych tÅ‚uszczy itd., przez co warto je wÅ‚Ä…czyć do diety. Do poczynienia takich obserwacji potrzebujemy specjalistycznych książek (książek o kuchni i dietach, ale nie książek kucharskich), ewentualnie specjalistycznych książek kucharskich, a także prostych, zdroworozsÄ…dkowych, porad, które wpaja siÄ™ nam od dziecka (gÅ‚oszÄ…cej truizmy, takie jak to, że nie warto jeść zbyt dużo sÅ‚odyczy, ale warzywa już tak itd.). Na poczÄ…tek warto przyjrzeć siÄ™ po prostu piramidzie żywienia rekomendowanej przez WHO, lub poszukać jej wegetariaÅ„skich czy wegaÅ„skich wersji.

Po drugie, trzeba mieć koniecznie Å›wiadomość, że we współczesnym świecie to nie wystarczy. ObojÄ™tnie jak „zdrowe” wybralibyÅ›my produkty – warzywa, owoce, kieÅ‚ki, czy inne super foods – nie dadzÄ… nam one ani zdrowia, ani urody, jeżeli sposób ich produkowania nie byÅ‚ ekologiczny, a także etyczny. ZdrowÄ… żywność należy wiÄ™c współczeÅ›nie oceniać głównie przez pryzmat sposobów produkcji dóbr, które kupujemy. NajproÅ›ciej ujmujÄ…c, zdrowa żywność to taka, która raz, jest oceniona jako zdrowa przez kompetentne osoby, co poparte jest naukowymi badaniami, dwa – co ważniejsze – produkowana jest z możliwym minimalnym (lub caÅ‚kowicie wyÅ‚Ä…czonym) użyciu szkodliwych chemicznych substancji tak na etapie produkcji, jak i przygotowania produktu do sprzedaży (tyczy siÄ™ to tak roÅ›lin, jak i produktów odzwierzÄ™cych). Substancje, których należy unikać to pestycydy, aromaty, i wszelkiego rodzaju ulepszacze, antybiotyki (zawarte czÄ™sto choćby w miÄ™sach), żywność modyfikowana genetycznie. Warto uszczegółowić te kategorie i szukać na opakowaniach niepożądanych symboli, oznaczajÄ…cych tego typu dodatki do żywnoÅ›ci. To, co niepożądane, a czego nie zobaczymy goÅ‚ym okiem, na etykietce – bo dzieje siÄ™ podczas produkcji materiaÅ‚u na finalny, spożywczy produkt – wyeliminujemy, kierujÄ…c siÄ™ w wyborze zdrowej żywoÅ›ci odpowiednimi oznaczeniami, opisanymi w akapicie poniżej.

Zdrowa żywność – jakich oznaczeÅ„ szukać na produktach?

Szukajmy produktów pochodzących z rolnictwa ekologicznego oraz ekologicznego chowu zwierząt oraz ich przetworów, oznaczonych odpowiednimi symbolami. Jako obywatele Unii Europejskiej możemy poszukiwać symbolu Euroliść (liść uformowany z europejskich gwiazdek, na zielonym tle). Jego znaczenie pozostaje niezmienne na terenie całej Unii. Pamiętajmy, że aby produkt mógł szczycić się tego typu symbolem, musi zdobyć odpowiednie certyfikaty, a certyfikatów tych nie można kupić. Trzeba faktycznie wykazać w praktyce, że produkcja żywności danej firmy opiera się na proekologicznych zabiegach. Innej drogi nie ma, dzięki czemu można być pewnym wartości tego, co konsumujemy. Certyfikat ponadto wydawany jest tylko czasowo (na rok), a po tym czasie procedury potwierdzające ekologiczność przeprowadzanych przez firmę metod produkcji żywności należy ponownie sprawdzić, potwierdzając ich przychylność środowisku. To czyni certyfikat jeszcze bardziej wiarygodnym, bo opartym na surowych, cyklicznie egzekwowanych kryteriach. Wybierając się na zakupy, szukajmy produktów oznaczonych także następującymi symbolami.

2. Fairtrade (na znaku istnieje ten wÅ‚aÅ›nie napis) – produkty, których produkcja respektuje MiÄ™dzynarodowej Organizacji Pracy

3. Zielony punkt (strzaÅ‚ki ilustrujÄ…ce cykl, w dwóch odcieniach zieleni, na planie okrÄ™gu) – produkty, których producent wniósÅ‚ wkÅ‚ad w tworzenie systemu recyklingu odpadów

4. Znak ekologiczny EKO (ponownie, poza elementem graficznym, zapisana jest nazwa znaku, przez co znak Å‚atwo rozpoznać) – oficjalny znak ekologiczny w Polsce, skupiajÄ…cy siÄ™ tak na zdrowiu produkowanej żywnoÅ›ci, jak i na etyce pracy i wpÅ‚ywie na Å›rodowisko podczas produkcji

Przestrzeganie wszystkich tych zasad pozwoli nam zapełnić koszyk zakupami najzdrowszymi z możliwych!


Zobacz także:

Polecany sklep ze zdrowÄ… żywnoÅ›ciÄ… – Bee.pl

O czym warto wiedzieć podczas kupowania miodu?