res:
Zakwaszenie organizmu cz. 2

Zakwaszenie organizmu cz. 2

17 komentarzy

W części pierwszej poznaliśmy zjawisko zakwaszenia organizmu i objawy, część druga będzie zawierała praktyczne wskazówki do wykorzystania w życiu codziennym.

Żywność a zakwaszenie organizmu

Równowaga pH krwi i tkanek powinna polegać na diecie 70-80% produktów zasadowych i nie więcej niż 20-30% produktów kwasowych. Co najmniej połowę produktów zasadowych powinno spożywać się na surowo. Jeśli masz problemy zdrowotne, to tym szybciej powrócisz do równowagi, im więcej w Twojej diecie będzie produktów zasadowych. Odczyn kwasowy lub zasadowy dotyczy odczynu, który powstaje po ostatecznym strawieniu danego produktu. Tak więc cytryna, mimo że ma kwaśny smak, po strawieniu ma odczyn zasadowy. PH krwi powinno wynosić 7,35 – 7,41, jeżeli ono spada poniżej tych wskaźników powoduje to stan chorobowy. Oto krótka wskazówka dotycząca kwasowości niektórych warzyw, owoców i produktów.

Produkty wysoko- i średniokwasotwórcze (pH > 5 – 6,9) – ryby, jaja, mięso, wędliny, cukier, biała mąka i produkty na bazie białej mąki, ryż, sery żółte, czarna herbata, kawa, kakao i czekolada, piwo, orzeszki ziemne.

Produkty słabo kwasotwórcze (pH do 7) – kasza gryczana, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, twaróg, orkisz i produkty na bazie orkiszu.

Produkty neutralne (pH 7) – świeże masło i śmietana, jogurty naturalne, oleje

Produkty średnio i mało zasadotwórcze (pH 7 – 8) – zielona herbata, kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu, wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki, oliwa oliwek, migdały, buraki, brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidory, ziemniaki, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczaw, szpinak (gotowany), awokado, dojrzałe banany i winogrona, słodkie brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki.

Produkty wysoko zasadotwórcze (pH 9,0 – 8,1) – grzyby – prawdziwki, kurki, ogórki, bakłażany, dynie, cukinie, sałaty liściaste, botwina, szpinak (surowy), czarna rzodkiew, świeżo wyciskane soki warzywne, kiwi, arbuz, ananas, świeżo wyciskane soki owocowe, suszone owoce – daktyle, figi, rodzynki;

Co zrobić, jeśli trudno rozstać się ze schabowym, czyli słów kilka o suplementach diety

Nic nie zastąpi codziennej odpowiednio dobranej diety i aktywności fizycznej. Jednak zdrowe nawyki żywieniowe warto wspomóc suplementami diety – zwłaszcza, jeśli trudno rozstać się z dawnymi, niezdrowymi nawykami, a w naszym menu przeważają produkty zakwaszające.

Suplementy są wskazane również dla osób, których tempo życia nie pozwala na codzienne gotowanie zdrowych posiłków. Ostatnio na polskim rynku ukazały się suplementy diety, które oprócz równoważenia pH dostarczają organizmowi witamin, minerałów, aminokwasów i flawonoidów. Jednym z takich suplementów jest >> młody jęczmień oraz produkty z serii Alkaline Care.

ZASADOWE PRODUKTY Alkaline Care

PuripHy – zasadowe krople

Alkaline 16 Greens – saszetki odkwaszające organizm

Spray chlorofil z miętą 

Sole odkwaszające organizm – pHour Salts

pHlush o smaku cytrynowym – saszetki