
Jak wzmocnić organizm po antybiotykach?
Bierzesz antybiotyki lub niedawno zakończyłeś ich stosowanie? Przeczytaj, co zrobić, aby wzmocnić swój organizm po kuracji antybiotykami. Poniższy fragment pochodzi z książki „Encyklopedia żywienia”.
„Antybiotyki zabijają również korzystne mikroorganizmy w przewodzie pokarmowym i mogą dodatkowo obciążać wątrobę. Jeśli niedawno zakończyłeś kurację antybiotykową lub jesteś w jej trakcie, przyda ci się poniższy plan działania.
Jak wzmocnić organizm po antybiotykach?
Celem jest utrzymanie prawidłowego poziomu pożytecznych bakterii w twoich jelitach, tak żebyś nie nabawił się kolejnej choroby zwanej kandydozą.
Jedz/pij
– Owoce i warzywa – co najmniej 8 porcji dziennie, żeby wzmocnić układ odpornościowy.
– Produkty powstałe w wyniku fermentacji, takie jak jogurty, kefiry, kapusta kwaszona, miso i natto, bo zawierają pożyteczne bakterie.
– Produkty pochodzenia zwierzęcego ze zwierząt hodowanych ekologicznie. W gospodarstwach nieekologicznych zwierzętom zazwyczaj podaje się antybiotyki, a ich pozostałości mogą znaleźć się w mięsie i jego przetworach. W ten sposób przyjmiesz kolejną ich dawkę, jeszcze bardziej osłabiającą twój organizm.
– Błonnik, potrzebny do oczyszczenia jelit z toksyn oraz dostarczenia pożytecznym bakteriom pożywki. Błonnik znajduje się w pełnym ziarnie, nasionach roślin strączkowych, orzechach, nasionach oraz owocach i warzywach, szczególnie w karczochach, bananach, cebuli i selerze naciowym.
– Czosnek i cebulę. Mają one właściwości przeciwbakteryjne, toteż mogą wzmocnić skuteczność antybiotyku i przyspieszyć zdrowienie.
– Wodę – co najmniej 8 szklanek dziennie. Pomoże to układowi odpornościowemu poradzić sobie z zakażeniem, a całemu organizmowi oczyścić się z toksyn i szkodliwych mikroorganizmów.
Unikaj
– Cukru, rafinowanych węglowodanów i nabiału. Produkty te pobudzają rozmnażanie drożdżaków, które po kuracji antybiotykowej często wypierają część pożytecznych bakterii z jelit.
– Alkoholu.
Zioła i preparaty uzupełniające
– Echinacea (jeżówka), traganek, żeń-szeń syberyjski, korzeń berberysu, korzeń łopianu, liście oregano, pau d’arco i dziki bez korzystnie działają na układ odpornościowy. Można je pić w formie herbat lub nalewek.
– Codziennie przyjmuj oset mleczny, żeby pomóc wątrobie w pracy.
– Probiotyki, czyli pożyteczne bakterie, zabijane w organizmie przez antybiotyki. Szukaj produktów wysokiej jakości.
Dodatkowe wskazówki
– Unikaj pestycydów i innych substancji chemicznych zatruwających środowisko, bo osłabiają one układ odpornościowy. Ilekroć to możliwe, jedz produkty ekologiczne i używaj naturalnych środków czystości”.
Powyższy fragment pochodzi z książki „Encyklopedia żywienia”.
-
Dominika
-
uiu
-
-
adamowiczka
-
Anna Citak
-
Zuzanna
-
Salma