res:
Właściwości, wartości odżywcze i zastosowania oleju z ostropestu

Właściwości, wartości odżywcze i zastosowania oleju z ostropestu

Dodaj komentarz

Ostropest plamisty to atrakcyjna roślina, którą często możemy spotkać na łąkach i w okolicach zabudowań gospodarczych. Posiada małe purpurowo-fioletowe kwiaty, a podłużne liście i łodygi zakończone są ostrymi kolcami. Często jest mylona z ostem zwyczajnym, od którego odróżnia się znacznie większymi rozmiarami. Kiedyś uważana za chwast, dzisiaj szeroko uprawiana i ceniona za walory prozdrowotne i lecznicze. Największym bogactwem jakie oferuje nam to ziele, jest bez wątpienia olej z ostropestu.

Właściwości oleju z ostropestu plamistego

Olej z ostropestu pozyskiwany jest z ziaren rośliny, które są szczególnie bogate w związek zwany sylimaryną. Wykazuje on silne działanie ochronne na komórki wątroby, chroniąc ją przed niekorzystnym wpływem toksyn i trucizn oraz zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych.

Oprócz tego stabilizuje poziom cholesterolu i reguluje poziom cukru we krwi.

Polecany jest osobom, które mają problemy z marskością wątroby i zgłaszają dolegliwości ze strony nerek.

Zalecany jest w przypadku występowania chorób skóry takich jak łuszczyca, oparzenia czy kłopoty z trudno gojącymi się ranami.

Ma silne działanie przeciwzapalne i regenerujące, co wykorzystywane jest przy leczeniu alergii skórnych typu atopowego.

Wartości odżywcze oleju z ostropestu

Olej z nasion ostropestu charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych i wielonienasyconych. Oprócz tego jest bogatym źródłem witamin C,K,D oraz z grupy B i soli mineralnych. Nasiona ostropestu zawierają również fitosterole, garbniki i kwas linolowy bogaty w kwasy omega 6, które korzystnie wpływają na metabolizm i detoksykują organizm.

Oleje na rozdwojone końcówki włosów »

Zastosowania oleju z ostropestu w kosmetyce

Już w starożytności olej z ostropestu był ceniony jako naturalny kosmetyk, który miał zbawienne działanie na skórę twarzy i włosów. Obecnie jest szeroko stosowany jako składnik drogeryjnych kremów i maseczek. Może być również stosowany w warunkach domowych, gdzie sprawdzi się jako zamiennik kremów nawilżających. Przy regularnym stosowaniu oleju z ostropestu na twarz, szybko można stwierdzić jego pozytywny wpływ na elastyczność naskórka oraz zaobserwować działanie przeciwzmarszczkowe.

Olej z ostropestu znany jest również z korzystnego wpływu na włosy i skórę głowy. Dzięki dużej zawartości kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych doskonale odżywia cebulki włosowe i powoduje ich wzmocnienie. Systematycznie stosowany ostropest na włosy pobudza ich wzrost, zapobiega łamaniu końcówek i świetnie wpływa na ich nawilżenie i blask.

Dawkowanie oleju i przeciwwskazania do jego stosowania

Olej z ostropestu stosuje się w formie doustnej. Zalecana dawka profilaktyczna to 2 łyżeczki dziennie. Jak przy większości kuracji prowadzonych przy pomocy ziół, na pierwsze efekty trzeba jednak poczekać. I tak w przypadku ostropestu jest to minimum miesiąc. Należy również pamiętać o przeciwwskazaniach do stosowania oleju. Powinny go unikać osoby, które mają problemy z drogami żółciowymi oraz zażywające niektóre leki antydepresyjne czy przeciwzakrzepowe. Również kobiety w ciąży, w czasie laktacji oraz stosujące tabletki antykoncepcyjne powinny zrezygnować z suplementacji olejem z ostropestu.

Jak przechowywać olej z ostropestu?

Aby wykorzystać wszystkie unikalne właściwości oleju, należy zwrócić szczególną uwagę na jego przechowywanie. Ponieważ jest to olej tłoczony na zimno, powinien być chroniony przed wpływem światła i przechowywany w warunkach chłodniczych, najlepiej w oryginalnych, szczelnie zamkniętych butelkach z ciemnego szkła. Dzięki temu zachowa świeżość i swoje prozdrowotne cechy.

Olej z czarnuszki – jakie ma właściwości i zastosowanie? »

偽物ブランド ブランドルイヴィトンコピー