res:
Właściwości kurkumy, które mogą cię zaskoczyć

Właściwości kurkumy, które mogą cię zaskoczyć

Dodaj komentarz

Kurkuma >> to przyprawa, którą od dawna wykorzystuje się w kuchni i medycynie Dalekiego Wschodu. Powoli zyskuje uznanie także w Europie. Dlaczego tak jest? Sprawdźmy jakie właściwości kurkumy decydują o jej coraz większej popularności.

Kilka słów o kurkumie

Kurkuma pochodzi z Indii. Otrzymywana jest z korzeni rośliny podobnej do imbiru – ostryżu. Początkowo była wykorzystywana do barwienia tkanin, a o jej dobroczynnym wpływie na organizm świat dowiedział się w 700 roku naszej ery. Początkowo służyła do łagodzenia skurczów menstruacyjnych i leczenia dolegliwości układu nerwowego oraz chorób pasożytniczych. Wykorzystywano ją także do zwalczania stanów zapalnych. Obecne badania wykazują, że kurkuma posiada dużo więcej cennych właściwości.

Właściwości kurkumy

Kurkuma posiada bardzo szerokie spektrum działania i jest przy tym niezwykle skuteczna. Działa między innymi na układ nerwowy, pokarmowy i odpornościowy.

  • Mózg – kurkuma przyspiesza procesy naprawcze ludzkiego mózgu. Dzieje się tak ze względu na zawartość tumeronu – związku, który pobudza tworzenie nowych komórek nerwowych i wspomaga mózg po chorobie i urazie. Badacze uważają, że w niedalekiej przyszłości składnik ten będzie wykorzystywany w leczeniu choroby Alzheimera i udarów mózgu.
  • Nowotwory – najsłynniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina. Badania wykazują, że polifenol ten wykazuje działanie przeciwzapalne i może być wykorzystywany w profilaktyce i leczeniu większości nowotworów. Badania wykonywane na zwierzętach pokazały, że kurkuma zmniejsza wielkość guzów i częstotliwość ich występowania.

właściwości kurkumy

  • Trawienie – kurkuma pobudza wydzielanie gastryny i enzymów trzustkowych. Reguluje pracę trzustki i pomaga przy zaburzeniach trawienia. Działa również ochronnie na komórki wątroby, może być stosowana jako wspomaganie w stanach uszkodzenia i niewydolności tego organu.
  • Układ odpornościowy – kurkumina podnosi poziom katelicydyny, czyli peptydu, który pomaga zapobiegać infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym. Jeśli infekcja zdąży się rozwinąć, to kurkuma również będzie przydatna. Kurkumina bardzo dobrze sprawdza się w walce z infekcjami wirusowymi, które zdążyły zaatakować już organizm. Hamuje ona namnażanie się wirusa, poprawia samopoczucie i wzmacnia działanie środków przeciwwirusowych.

Kurkuma >> wykazuje także korzystny wpływ na choroby oczu i obniżanie poziomu cukru we krwi. Zmniejsza także poziom cholesterolu. Potrzebne są jeszcze dalsze badania w tym kierunku, żeby upewnić się co do jej działania.

Kurkuma w kuchni

Kurkuma to jedna z podstawowych przypraw w krajach Bliskiego Wschodu. Wchodzi w skład niesamowicie popularnego curry i musztardy. Świetnie komponuje się z ryżem, zupami i potrawami z drobiu.

Warto więc pomyśleć o zmianie naszej diety i wprowadzenie do niej na stałe tej żółtej przyprawy – przede wszystkim ze względu na szerokie prozdrowotne właściwości kurkumy.