res:
Jakie właściwości ma kawa? Lepsza rozpuszczalna czy ziarnista?

Jakie właściwości ma kawa? Lepsza rozpuszczalna czy ziarnista?

Dodaj komentarz

Zapach świeżo przyrządzonej kawy o poranku to dla wielu zapowiedź dobrze rozpoczętego dnia. Poza walorami smakowymi kawa ma także szereg właściwości wpływających na nasze zdrowie. Sprawdź, jakie!

Właściwości kawy

Działa pobudzająco

Wysoka zawartość kofeiny pomaga w pobudzeniu umysłu do pracy. To powszechnie znana właściwość kawy, o której z pewnością słyszał każdy z nas.

Pomaga redukować stres

Terapeutyczne właściwości kawy pomagają w obniżeniu poziomu stresu – sam proces przygotowania kawy i jej zapach pomagają w odprężeniu się. Szybkie espresso to zastrzyk dodatkowej energii, z kolei latte czy cappuccino to dodatkowe kilka chwil relaksu i skupienia.

Zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę

Czy wiesz, że filiżanka kawy dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę? Profilaktyka tej choroby cywilizacyjnej ma ogromne znaczenie. Kawa wspomaga metabolizm glukozy i uwrażliwia tkanki na insulinę. Okazuje się zatem, że osoby z nadwagą, które nie uprawiają aktywności fizycznej, ale regularnie pijają kawę są obarczone mniejszym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 niż osoby, które także cierpią z powodu otyłości i nie uprawiają sportu, ale nie piją kawy.

Podnosi poziom serotoniny

Stwierdzenie, że kawa pomaga w walce z depresją byłoby dużym uproszczeniem. Warto jednak wspomnieć, że według najnowszych badań po każdym wypiciu kawy wzrasta poziom serotoniny i dopaminy. Słusznie byłoby zatem zmaksymalizować dobroczynne właściwości kawy i stworzyć wokół tego swoisty rytuał, który dodatkowo uprzyjemni tę chwilę dla siebie.

Wspomaga odchudzanie

Kofeina zawarta w kawie jest istotna podczas procesu przemiany materii. Okazuje się, że pomaga przyspieszyć ten mechanizm nawet o 20%. W odchudzaniu jak w sporcie – wszystkie chwyty dozwolone, o ile działają i nie wyrządzają nikomu krzywdy. Walka ze zbędnymi kilogramami nie należy do najłatwiejszych, stąd warto podkręcić metabolizm dodatkowym zastrzykiem kofeiny.

Spowalnia procesy starzenia

Chyba każdy chciałby zachować młodość i zdrowie najdłużej jak się da. Dobroczynne zalety kawy pomagają w osiągnięciu tego celu. Zawarte w niej polifenole i antyoksydanty nie tylko niszczą wolne rodniki opóźniając tym samym procesy starzenia, ale także niwelują stany zapalne w naszym organizmie. To z kolei chroni od niektórych chorób nowotworowych, np. przed rakiem piersi czy jelita grubego.

Sprawdź PRZEPIS na kawę! »

Jaką kawę wybrać – ziarnistą czy rozpuszczalną?

Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Dla jednych samą gratyfikacją stanowi zapach świeżo palonych ziaren, dla innych istotniejsza jest prostota przygotowania. Niemniej – nie powinno się zamykać na jeden gatunek – świat kawy jest bowiem zbyt bogaty, bo ograniczać się do jednego rodzaju.

Właściwości kawy ziarnistej

Aromat świeżo zmielonych ziaren jest niepowtarzalny i stanowi wartość dodaną. W zmaksymalizowaniu smaku ziarnistej pomaga ekspres ciśnieniowy z wbudowanym młynkiem. Zarówno ten rodzaj kawy, jak i sposób jest przyrządzenia jest droższy niż w przypadku kawy rozpuszczalnej, jednak prawdziwi kawosze są gotowi na większe wydatki – właściwości smakowe i zapachowe rekompensują im zainwestowane pieniądze i pozwalają wydobyć pełną moc dobroczynnych właściwości kawy. 

Sprawdź kawy ziarniste dobrej jakości »

Właściwości kawy rozpuszczalnej

Kawa rozpuszczalna nie ma już tak spektakularnych właściwości zapachowo-smakowych, ma jednak tę przewagę nad kawą w ziarnach, że jest tańsza, łatwiej dostępna i prostsza w przygotowaniu. Nie różnią się natomiast poziomem antyutleniaczy. Minusem jednak jest to, że kawa rozpuszczalna zawiera mniej kofeiny i obniża przyswajalność żelaza.

Ile filiżanek kawy można wypić w ciągu dnia?

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi – w każdej dziedzinie życia należy zachować umiar. Nie powinno się też zapominać o indywidualnych preferencjach i stanie zdrowia. Korzystając jednak z dorobku najnowszych badań można przyjąć, że wypicie zawartości dwóch – trzech filiżanek tego napoju są optymalne i pomagają zmaksymalizować dobroczynne właściwości kawy.