
Właściwości i wartości odżywcze kaszy orkiszowej
Kasza orkiszowa i jej prozdrowotne właściwości są znane od tysięcy lat. Robi się ją z orkiszu, który jest odmianą pszenicy, więc nie jest zalecana dla osób z alergią na gluten lub chorujących na celiakię. Według historyków orkisz był hodowany już 8000 lat temu, co czyni go jednym z najstarszych zbóż. Kaszę można jeść zarówno na słono, jak i słodko, więc sprawdzi się w wielu sytuacji.
Właściwości kaszy orkiszowej
Dzięki unikalnym właściwościom, które wynikają z wysokiej zawartości minerałów i witamin, jest polecana przy różnych schorzeniach – szczególnie przy problemach z układem pokarmowym.
Kasza orkiszowa to także źródło błonnika pokarmowego, wspomagającego naturalne trawienie. Również witaminy A i D, które znajdziemy w orkiszu, pozytywnie wpływają na pracę naszych jelit.
Zwiększa odporność, pomaga zwalczać stany zapalne, a także przeziębienia – właściwości te zapewnia naturalnie występujący w nim antybiotyk, czyli rodanid.
Korzyści z jedzenia kaszy orkiszowej – dzięki witaminom z grupy B – czerpie również ludzki układ nerwowy.
Kasza jest znana z obniżania poziomu tzw. złego cholesterolu, ponieważ zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za regulację poziomu cholesterolu we krwi. W orkiszu znajduje się także źródło takich pierwiastków, jak: fosfor, wapń, selen, miedź, magnez, potas, mangan, cynk i żelazo oraz witamin E, K1, B3 i kwas foliowy.
Kasza gryczana – cenne źródło wielu składników odżywczych »
Kasza orkiszowa a gluten
Zawartość glutenu w tego rodzaju kaszy jest dość wysoka, jednak jest lepiej przyswajalny niż np. ten z pszenicy. Dlatego czasami lekarze mogą zalecać jedzenie produktów z orkiszem, gdy pacjent ma jedynie nadwrażliwość na gluten.
Zawartość glutenu nie przeszkadza kaszy orkiszowej w byciu jedną z najzdrowszych kasz – sprawdzi się w diecie niskokalorycznej, z niskim indeksem glikemicznym czy lekkostrawnej.
Wartości odżywcze i indeks glikemiczny
100 g nieugotowanej kaszy orkiszowej zapewnia nam ok. 350 kcal. Mimo tego jednak kasza orkiszowa doskonale nadaje się jako podstawa dań na diecie redukcyjnej, gdyż jest bardzo sycąca – po prostu zjada się jej niewiele.
Kasza orkiszowa nie obciąża również układu pokarmowego, co również powoduje, że jest stosowana w dietach lekkostrawnych.
Orkisz jest bogaty w białko. W 100 g kaszy jest go 11,5 g.
Kasza orkiszowa ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 45, więc idealnie sprawdzi się w dietach dla diabetyków.
Jak gotować kaszę orkiszową?
Porcja kaszy orkiszowej zapewnia nam mnóstwo witamin i minerałów, których potrzebuje nasz organizm, aby prawidłowo funkcjonować. Niektóre z prozdrowotnych właściwości mogą jednak ulec zniszczeniu przed nieodpowiednie przygotowanie. Sam proces gotowania nie wymaga szczególnych umiejętności, jednak trzeba pamiętać o kliku rzeczach.
Ile czasu gotować zatem kaszę orkiszową, aby nie straciła swoich cennych wartości? Zazwyczaj zaleca się, aby gotować ją przez ok. 20 minut. Z kolei objętość wody w stosunku do kaszy powinna wynosić 2:1.
Kaszę można przygotować także na mleku – szczególnie, jeśli posiłek będzie w wersji na słodko. Do gotującego się płynu dodajemy suchy produkt, a następnie całość pozostawiamy na małym ogniu aż do całkowitego wchłonięcia się wody lub mleka.
Kasza jaglana – najprawdopodobniej najzdrowsza ze wszystkich kasz »