res:
Właściwości i wartości odżywcze daktyli

Właściwości i wartości odżywcze daktyli

Dodaj komentarz

Daktyle są owocem palmy daktylowej, która rośnie w wielu tropikalnych regionach świata. W ostatnich latach stały się dość popularne. Niemal wszystkie daktyle sprzedawane w Europie są suszone. W zależności od odmiany, świeże daktyle są dość małe i mają kolor od jaskrawoczerwonego do jasnożółtego. Medjool oraz Deglet Noor są najczęściej spotykanymi odmianami.

Daktyle są bogate w niektóre ważne składniki odżywcze i mają wiele zalet i zastosowań. Poznaj właściwości i wartości odżywcze daktyli i włącz je do swojej diety.

Właściwości daktyli

Ze względu na to, że daktyle można spotkać głównie w formie suszonych owoców, ich zawartość kalorii jest wyższa niż w przypadku większości świeżych owoców. Kaloryczność daktyli jest podobna, jak w przypadku innych suszonych owoców, takich jak rodzynki i figi. Większość kalorii w daktylach pochodzi z węglowodanów, reszta – z bardzo małej ilości białka.

Pomimo swoich kalorii daktyle zawierają – oprócz znacznej ilości błonnika – kilka ważnych witamin i minerałów, dzięki czemu można traktować je jako naturalny suplementy diety. Daktyle suszone lub świeże są bardzo dobrym źródłem:

  • witamin, w tym B1, B2, B3 i B5,
  • przeciwutleniaczy,
  • fruktozy, która jest naturalnym cukrem występującym w owocach.

Z racji występowania fruktozy daktyle są bardzo słodkie. Mają subtelny, karmelowy smak.

Daktyle stanowią doskonały, zdrowy zamiennik białego cukru.

Dieta dr Budwig i moc oleju lnianego »

Wartości odżywcze — daktyle świeże

Garstka 100 g świeżych daktyli zawiera mniej niż 145 kalorii. Ta sama porcja daktyli (100 g) zawiera 1,8 g białka, 1 g tłuszczu, 37 g węglowodanów i 3,5 g błonnika.

Świeże daktyle są lepszym źródłem witaminy C niż daktyle suszone.

Świeże daktyle mają krótszy okres przydatności do spożycia niż daktyle suszone. Wynosi on 8-10 miesięcy.

Wartości odżywcze — daktyle suszone

Suszone daktyle są częściej spotykanym wariantem na półkach sklepowych. Pozostają świeże przez dłuższy czas – nawet 5 lat (jeśli będą odpowiednio przechowywane).

Są bardziej kaloryczne niż wersja świeża daktyle -w 100 g suszonych daktyli znajdziemy

  • około 280 kalorii,
  • 2,8 g więcej białka,
  • 0,6 g. tłuszczu,
  • 76 g węglowodanów.
  • 5 g błonnika

Daktyle suszone zawierają 2 razy więcej węglowodanów niż świeże, dlatego ważne jest, aby je jeść z umiarem.

Daktyle suszone są lepszym źródłem żelaza i wapnia niż świeże daktyle. Porcja 100 g zawiera około 82 mg wapnia oraz 8 mg żelaza. Owoce te zawierają także wyższą zawartość błonnika w porównaniu do ich świeżego odpowiednika (5 g w porcji 100 g), więc mogą być bardziej pomocne przy bólach żołądka i problemach z jelitami.

Zastosowanie daktyli

Istnieje wiele sposobów, aby się nimi delektować – od pikantnych przystawek po słodkie desery. Świeże daktyle je się, popijając filiżanką kawy lub kubkiem herbaty (aby zmniejszyć ich słodycz). Można je także pokroić na pół i położyć na tostach posmarowanych miodowym serem ricotta. Podawane bez pestek, nadziewane serem pleśniowym stanowią prostą przystawkę lub są częścią tagine, marokańskiego wolnogotowanego gulaszu.

Daktyle są również bardzo lepkie, co sprawia, że są świetnym spoiwem w wypiekach takich jak ciastka i batony. Można je również łączyć z orzechami i nasionami, aby zrobić zdrowe batoniki lub kulki energetyczne. Daktyli można używać także do słodzenia sosów, np. sałatkowych i marynat. Dorzucone do smoothie z płatkami owsianymi, nadają mu naturalny słodki, karmelowy posmak. Same w sobie są również świetną, słodką przekąską, która może zastąpić czekoladę.

Zdrowe przekąski – które wybrać, na co zwrócić uwagę i na co uważać »