res:
Witamina D3 - dlaczego warto ją suplementować?

Witamina D3 – dlaczego warto ją suplementować?

Dodaj komentarz

Witamina D3 (cholekalcyferol) to jedyna witamina, którą organizm człowieka potrafi wytwarzać samodzielnie. Nie licząc oczywiście witamin K i PP produkowanych przez bakterie jelitowe.

Aktywna forma witaminy powstaje pod wpływem promieni słonecznych z prekursora znajdującego się w skórze. Co ciekawe, nie tylko słabe nasłonecznienie w okresie jesienno-zimowym, ale również wysokie stężenie melaniny, czyli barwnika skóry, może wpływać na wystąpienie niedoborów tej witaminy. Cholekalcyferol bierze udział w wielu ważnych procesach metabolicznych, dlatego niezwykle istotne jest, aby zadbać o uzupełnianie braków poprzez dietę oraz stosowanie suplementów.

Wpływ witaminy D na organizm

Witamina D pełni istotną rolę w gospodarce wapniowo-fosforowej. Pobudza ona wchłanianie wapnia i fosforu z jelit oraz hamuje wydalanie wapnia z organizmu. Odpowiada również za prawidłowy przebieg procesu tworzenia się kości poprzez wpływ na ekspresję genów odpowiedzialnych za ich budowę oraz pobudzanie syntezy białek np. osteopontyny hamującej mineralizację kości.

Co więcej, cholekalcyferol może pomóc w profilaktyce chorób układu krążenia, cukrzycy oraz nowotworów m.in. jelita grubego. Wykazuje również pozytywne działanie wspierające odporność i stymulujące regenerację wątroby.

W sposób pośredni wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i skurcze mięśni, w tym mięśnia sercowego. Zmniejsza także podatność na depresję i poprawia nastrój.

Dieta czy suplementy?

Wiele osób zastanawia się, czy wzbogacenie codziennej diety w produkty zawierające wysokie ilości witaminy D3 wystarczy, by pokryć zapotrzebowanie organizmu na ten cenny składnik. Cholekalcyferol znajduje się wyłącznie w produktach zwierzęcych takich jak:

  • tran,
  • tłuste ryby: śledź, makrela, łosoś,
  • wątroba,
  • nabiał: jaja, mleko i żółty ser.

Nawet powyższe źródła nie zawierają jednak wystarczającej ilości witaminy, aby pokryć zapotrzebowanie organizmu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Na niedobory są szczególnie narażone osoby stosujące dietę wegańską lub wegetariańską. Źródła roślinne dostarczają bowiem wyłącznie witaminę D2, która jest mniej skuteczna, a nawet może obniżać poziom D3.

Czy stosowanie suplementów jest bezpieczne?

Suplementacja jest najskuteczniejszą metodą na utrzymanie właściwego poziomu cholekalcyferolu. Szczególnie zaleca się ją dzieciom, osobom starszym oraz kobietom w ciąży. U osób dorosłych dawkowanie uzależnione jest natomiast od stanu zdrowia, pory roku oraz trybu życia. Suplementy zawierają dobrze przyswajalną witaminę D3 identyczną jak ta, która jest zawarta w pożywieniu.

Stosowanie preparatów jest bezpieczne, jednak należy zwrócić uwagę na odpowiednie dawkowanie suplementów i nie przekraczać zalecanej dawki. Warto skonsultować je z lekarzem. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, w przeciwieństwie do tych rozpuszczalnych w wodzie, mogą bowiem być magazynowane w tkance tłuszczowej organizmu, przez co istnieje większe ryzyko ich przedawkowania. Na szczęście, sytuacje przedawkowania witaminy D należą do rzadkości i pojawiają się wyłącznie przy stosowaniu bardzo wysokich dawek przez długi okres czasu.

Podczas suplementacji warto również pamiętać o tym, aby zadbać o wystarczający poziom magnezu, który jest istotny w prawidłowym funkcjonowaniu witaminy. Bez magnezu nie może ona spełniać swoich zadań tak jak należy.

Suplementacja witaminy D3 >> jest dobrym sposobem na to, by zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie swoje oraz bliskich osób. Tym bardziej w okresie jesienno-zimowym, gdy promieni słońca brakuje i jesteśmy jeszcze bardziej niż zwykle narażeni na niedobór tak istotnego do codziennego funkcjonowania składnika.