res:
Witamina C w proszku - właściwości i zastosowanie

Witamina C w proszku – właściwości i zastosowanie

2 komentarze

Od jakiegoś czasu w sklepach internetowych i w sklepach ze zdrową żywnością witamina C lewoskrętna w proszku jest „na topie”.

Prawo- czy lewoskrętna?

Ta „lewoskrętna” postać witaminy C jest uważana za lepszą i lepiej przyswajalną. W internetowych źródłach dowiemy się, że tak dobrej witaminy C nie kupimy w aptece. Dowiemy się również, że w suplementach diety i witaminie C w tabletkach jest dostępna tylko jej „prawoskrętna” postać, a więc ta gorzej przyswajalna. Wokół lewoskrętnej witaminy C zdążyło już narosnąć wiele mitów, łącznie z cudowną zdolnością leczenia nowotworów.

Czy jest się czym martwić? Raczej nie. Zasięgając wiedzy u osób, które mają solidne podstawy wiedzy,  u lekarzy, farmaceutów, okazuje się, że preparaty apteczne zawierają tę dobrze przyswajalną formę witaminy C. Po prostu producenci zazwyczaj nie piszą o jej „lewo” i „prawo” skrętnej postaci, gdyż nie ma takiej potrzeby – na rynku jest dostępna dobrze przyswajalna witamina.

Sproszkowana postać witaminy C

Jednak internetowa modą na podział „prawoskrętny” i „lewoskrętny” przyczyniła się do jednej dobrej rzeczy – sproszkowana forma witaminy C jest łatwo dostępna.

Co możemy zrobić ze sproszkowaną witaminą C? Możemy jej użyć do stworzenia domowych kosmetyków lub przygotować napój, który szybko stawia na nogi przy przeziębieniu. A przede wszystkim – do zapewnienia organizmowi codziennej wymaganej dawki witaminy C.

Witamina C – właściwości

Dlaczego witamina C jest tak ważna? M.in. dlatego 🙂

  • Jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu spowalnia proces starzenia się.
  • Zwiększa przyswajalność żelaza.
  • Wzmacnia odporność.
  • Przeciwdziała zmęczeniu, wspiera układ nerwowy.
  • Stosowana zewnętrznie, na skórę – rozjaśnia piegi i przebarwienia (w zależności od ilości witaminy C w danym preparacie).
  • Pobudza syntezę kolagenu i elastyny.

Tak więc czy warto zaopatrzyć się w paczuszkę sproszkowanej witaminy C do użytku domowego? Myślę, że warto, nawet wtedy, gdy zdejmiemy z niej otoczkę mitów.

witamina C

Przepisy z witaminą C

Leczniczy napój na przeziębienie

Jak tylko złapie nas przeziębienie, czy grypa, możemy szybko zatrzymać rozwój choroby z pomocą bardzo prostego napoju. Aby go przyrządzić, potrzebne będą:

  • 1 łyżeczka witaminy C w proszku
  • 2 łyżeczki cukru/miodu (jeśli dodajemy cukier, najlepiej, żeby był naturalny: ksylitol lub stewia)
  • szklanka letniej wody

Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Popijamy w zależności od potrzeb, 3-5 szklanek dziennie.

Taki napój ma słodko-cytrynowy smak. Jest on tak przyjemny, że można się od niego uzależnić. Jednak kurację należy przerywać, gdy tylko choroba minie i powrócić do standardowej dziennej dawki – jednej łyżeczki dziennie.

Domowe serum z Witaminą C

Serum, według tego przepisu, nawilża i spowalnia proces starzenia się skóry.

Składniki:

  • 1 łyżeczkę Witaminy C w proszku
  • 1 łyżeczka gliceryny
  • pojemnik / butelka z ciemnego szkła

Wymieszaj wszystkie składniki, aż do osiągnięcia jednolitej formy (bez grudek). Wlej serum do buteleczki / pojemniczka – dobrze zakręć. Nakładaj codziennie wieczorem na oczyszczoną, przemytą cerę. Poczekaj, aż serum wchłonie się całkowicie, a następnie użyj naturalnego olejku do twarzy (np. arganowego lub kokosowego).

Chcesz kupić sproszkowaną witaminę C?
Kliknij w
>> ten link <<

  • poko

    Czytałem ostatnio o liposomalnej witaminie C – czy mieli może Państwo okazję ją przetestować? Producenci twierdzą, że wchłania się dużo lepiej niż forma krystaliczna, pytanie ile w tym prawdy?

  • Jolanta Wejda

    Przy tym serum nie dodaje się jeszcze wody destylowanej?