res:
Wiosna w kuchni pięciu przemian? Sprawdź czym to się je!

Wiosna w kuchni pięciu przemian? Sprawdź czym to się je!

Dodaj komentarz

Wiosna dosłownie tuż tuż. Szczególnie teraz nasze organizmy potrzebują wzmocnienia i oczyszczenia po długich zimowych miesiącach. Jak to najlepiej zrobić? Poprzez zwiększoną aktywność fizyczną, zażywanie słońca oraz odpowiednie posiłki. Niedługo na rynku ukaże się nowość wydawnicza z tematyki zdrowego odżywiania. Jest nią „Wiosna w kuchni Pięciu Przemian” autorstwa jednego z autorytetów w tej dziedzinie – Anny Czelej. Książka ukaże się pod koniec marca, jednak już dziś zapraszamy do zapoznania się z darmowym >>> fragmentem książki oraz z przepisem na pyszną zupę pomidorową 🙂

Pięć Przemian w skrócie

Pięć Przemian jest metodą odżywiania, która przywędrowała z Dalekiego Wschodu, jednak przepisy zawarte w tej książce są dopasowane do naszych warunków – bazują na łatwo dostępnych produktach – warzywach i owocach, które rosną w naszej strefie klimatycznej. Książka zawiera przepisy wegetariańskie, większość  z nich jest odpowiednia dla osób będących na diecie bezglutenowej. Są one przejrzyste, łatwe i szybkie w wykonaniu. Książka jest bogata w kolorowe ilustracje i niezwykle apetyczna 🙂

Aby posiłek został przygotowany zgodnie z zasadami pięciu przemian pamiętaj o kilku rzeczach:

Każdy produkt niesie ze sobą określoną energię, każdy należy do określonej grupy (tzw. przemiany). Wyróżniamy pięć przemian: O – przemiana ognia, Z – przemiana ziemi, M – przemiana Metalu, W – przemiana wody, D – przemiana drzewa.

Przygotowując posiłek, określone produkty należy dodawać zawsze w tej samej kolejności – produkty z przemiany ognia, następnie z przemiany ziemi, następnie z przemiany metalu, później z przemiany wody, następnie – drzewa.

Jedz lokalnie i sezonowo – według tej metody odżywiania spożywanie produktów z innej strefy klimatycznej nie jest dobrym pomysłem, np. jedzenie cytrusów, zwłaszcza zimą. Zadaniem cytrusów jest ochłodzenie organizmu, natomiast w Polsce przez większą część roku jest chłodno. Według Pięciu Przemian powinniśmy rozgrzewać swoje organizmy (zimą, jesienią) lub po prostu zbytnio nie przechładzać (latem, wiosną).

Zupa pomidorowa z ryżem

A teraz zapraszamy na część kulinarną – na pomidorową z ryżem 🙂

Składniki:

O 1 litr wrzątku, 1 łyżka majeranku, 1 liść laurowy, 1 łyżeczka lubczyku, ½ łyżeczki tymianku
Z 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka czerwonej sproszkowanej papryki, 1 marchew, 1 łyżeczka cukru
M 1 cebula, kawałek selera, kawałek pora, 1 korzeń pietruszki, 2 ząbki czosnku, 2 ziarenka ziela angielskiego, szczypta czarnego pieprzu, 1 łyżeczka rozmarynu, ½ łyżeczki bazylii, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta ostrej sproszkowanej papryki
W sól

D ½ litra przecieru pomidorowego domowej roboty lub kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego

Wiosna w kuchni Pięciu Przemian

O 1 łyżka świeżego lub suszonego koperku

Ryż:

O 2 szklanki wrzątku
Z 1 łyżeczka oliwy
M 1 szklanka ryżu
W sól

Przygotowanie:

Ugotować ryż: zagotować wodę, dodać oliwę, wsypać ryż i sól. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do wyparowania wody. W drugim garnku zagotować wodę. Dodać wszystkie składniki w podanej kolejności, oprócz przecieru pomidorowego i koperku. Ugotować wywar, przecedzić, dodać przecier pomidorowy. Zagotować. Zupę przelać do talerzy i posypać koperkiem.

„Wiosna w kuchni Pięciu Przemian”. Książka jest przebogata w proste, przejrzyste przepisy. To zbiór ponad stu autorskich przepisów wegetariańskich opatrzonych zdjęciami apetycznych potraw. Przepisy dopasowane zostały do konkretnej pory roku z zachowaniem zasad Pięciu Przemian, dotyczących składników, przemian i smaków. W sześciu rozdziałach zawarte zostały przepisy na wiosenne zupy, surówki i sałatki, warzywa gotowane, duszone i pieczone, dania główne, przekąski i dodatki oraz desery.