res:
Wegańskie dania na grilla - przepisy i składniki

Wegańskie dania na grilla – przepisy i składniki

Dodaj komentarz

Letnie, weekendowe popołudnia sprzyjają wspólnemu grillowaniu z rodziną lub przyjaciółmi. Można je urządzić w wielu miejscach – w ogrodzie, na działce czy w plenerze (oczywiście w miejscach, w których jest to dozwolone i bezpieczne). Grillowanie większości kojarzy się z potrawami mięsnymi, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wybrać grillowanie w wersji wegańskiej. Wegański styl życia nie musi oznaczać rezygnacji z grillowanych pyszności. Powiemy nawet więcej – bezmięsne przysmaki zasmakują nie tylko weganom.

Zobaczmy zatem, jakie dania możemy przyrządzić na wegańskiego grilla. Zaskocz rodzinę i przyjaciół oryginalnym grillem, na którym zamiast oklepanych mięsnych i tłustych dań przygotujesz warzywne pyszności!

Wegańskie szaszłyki – warzywa na grilla

wegańskie szaszłyki na grillaCzy grillowanie warzyw to dobry pomysł? Nie tylko tylko dobry, ale wręcz idealny! Zacznijmy od prostego przepisu na wegańskie szaszłyki, które możesz przygotować dosłownie w 30 minut. Będziesz potrzebować następujących składników:

  • duże wykałaczki,
  • cukinia,
  • papryka,
  • cebula,
  • ogórek,
  • oliwki.

Po pokrojeniu warzyw (wielkość wedle uznania) i nadzianiu ich na patyczki, możesz je jeszcze przyprawić ulubionymi przyprawami lub polać marynatą. Następnie wrzuć szaszłyki na grilla, obracając co jakiś czas. Gdy uznasz, że warzywa zmiękły i zarumieniły się już wystarczająco, szaszłyki są gotowe do spożycia.

Cukinia z grilla

cukinia z grillaGrillowaną cukinię można przygotować również jako samodzielne danie. Aby uzupełnić swoje wegańskie dania na grilla o pyszną, grillowaną i aromatyczną cukinię, porzebne są następujące składniki:

  • młode, nieduże cukinie (ilość zależy oczywiście od twoich potrzeb),
  • łyżka soli,
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1-2 łyżeczki pikantnej papryki (jeżeli lubisz ostrzejsze dania),
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • 1-2 łyżki mielonego pieprzu,
  • przyprawy.

Najsmaczniejsza cukinia wyjdzie nam dzięki zastosowaniu marynaty, jednak nie jest to konieczne – można bazować na samych przyprawach. Przyprawy polecamy ze sobą zmieszać, a następnie posypać nimi cukinię w czasie grillowania.

Pieczarki z grilla

grillowane pieczarkiJeżeli nie przepadasz za cukinią, to mamy dla Ciebie inną propozycję do wykorzystania na wegańskiego grilla. Poniżej przedstawiamy pyszną propozycję na grillowane pieczarki, które nie muszą być jedynie dodatkiem – równie dobrze sprawdzą się jako samodzielne danie. Do jego przyrządzenia potrzebne są składniki:

  • 6 pieczarek z dużym kapeluszem portobello,
  • pół cebuli,
  • czosnek (może być w formie gotowego proszku albo rozgniecione 2 ząbki),
  • sól,
  • ser tofu,
  • pieprz,
  • siekana natka pietruszki.

Cebulę wcześnij podsmażamy lub grillujemy oddzielnie. Ser tofu kroimy bardzo drobno. Następnie wszystkimi dodatkami wypełniamy kapelusze pieczarek, a następnie grillujemy je tak długo, aż zrobią się miękkie.

Grillowane tofu

grillowane tofuZ innych wegańskich smakołyków na grilla polecamy również tofu z grilla.

Najpierw kupujemy tofu (możemy wybrać również inne warianty smakowe, np. lubczyk czy pomidorowe) i przygotowujemy marynatę składającą się z:

  • 2 łyżek musztardy dijon,
  • 2 łyżek sosu sojowego,
  • 1 łyżki miodu.

Marynujemy tofu przez całą noc. Zamarynowane tofu wrzucamy na grilla i pieczemy do momentu, aż się silnie zarumieni.

Jak widzisz, okres grillowania to wspaniały czas, aby wypróbować nowe, niecodzienne smaki. Jeżeli zastanawiasz się, jakie warzywa na grilla będą odpowiednim wyborem, to tak naprawdę możesz spróbować wszystkich – powyższe propozycje to tylko przykłady. Dobrym pomysłem mogą kazać się nawet grillowane owoce, np. banany. Nie zapominaj również o przepysznych pieczonych ziemniakach w folii aluminiowej, one w końcu są niezbędnym elementem każdego udanego grilla!