res:
Uwaga! Tych produktów spożywczych lepiej nie łącz ze sobą!

Uwaga! Tych produktów spożywczych lepiej nie łącz ze sobą!

Dodaj komentarz

Pewnie słyszałeś wielokrotnie o tym, że Twoja codzienna dieta powinna być dobrze zbilansowana i różnorodna. Na pewno masz ulubione dania i produkty spożywcze, bez których nie wyobrażasz sobie smacznego posiłku, a jednak…czy wiesz, że niektóre połączenia nie są wskazane, a mimo to wiele osób o tym nie wie i spożywa ich mieszankę? Sprawdź, czy nie popełniasz tych błędów!

Pomidor z ogórkiem – dwaj wrogowie na jednym talerzu

Każdy specjalista dietetyki powie Ci, że pomidor z ogórkiem to nie jest najlepsze zestawienie na talerzu, ponieważ ogórek zawiera enzym zwany askorbinazą, który pozbawia pomidora, ale także inne warzywa – pietruszkę, paprykę, cebulę – witaminy C. Jak pewnie się domyślasz, podążając za tą myślą, ogórek w ogóle nie powinien być dodawany do sałatek ani kładziony na kanapkę w towarzystwie warzyw. Czy to szaleństwo? Niekoniecznie. Niekorzystne działanie ogórka można dosyć łatwo przechytrzyć. Wystarczy, że przed dodaniem go do ulubionej sałatki zdezaktywujesz enzym, zakrapiając warzywo octem jabłkowym.

Herbata z cytryną – aromatyczne niebezpieczeństwo

Jak donoszą eksperci żywieniowi, nie powinieneś łączyć czarnej ani zielonej herbaty z cytryną, ponieważ na liściach herbaty znajduje się sporo glinu, który co prawda nie jest przyswajalny, jednak w połączeniu z sokiem z cytryny zmienia się w sole glinu, które z kolei niestety łatwo wchłaniają się do naszego organizmu. Cytrynian glinu, o którym mowa, może powodować zmiany w mózgu i przyczynić się do rozwoju choroby Alzheimera. Czy to oznacza, że masz rezygnować ze swojego ulubionego napoju? Na szczęście nie ma takiej potrzeby. Po prostu przed wkrojeniem cytryny do kubka usuń z niej zaparzone liście lub woreczek z herbatą.

Czerwone wino z czerwonym mięsem – nie grają do jednej bramki

Chociaż wydaje się, że to połączenie jest idealne dla miłośników mięsa, to przyczynia się do gorszego wchłaniania żelaza. Mało osób wie, że czerwonego wina w ogóle nie powinniśmy łączyć z produktami bogatymi w żelazo. Co prawda jest ono polecane nawet przez lekarzy i pite z umiarem korzystnie wpływa na zdrowie, np. zapobiega nowotworom i miażdżycy, po prostu uważaj na to, z czym je mieszasz.

Grzyby z alkoholem – tego nie strawisz

To połączenie nie jest dosyć popularne, a jednak mało osób wie o jego niebezpiecznych konsekwencjach. Jadalne grzyby same w sobie nie stanowią dużego wyzwania dla Twojego układu trawiennego, ale połączone z alkoholem mogą wywołać bardzo nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe, ponieważ ścina on specyficzne białko zawarte w grzybach, które staje się niestrawne. Konsekwencją może być zatrucie pokarmowe niekiedy grożące wizytą w szpitalu. Pamiętaj, by nigdy nie spożywać alkoholu po zjedzeniu czernidłaka pospolitego. Mimo że jest w pełni jadalny, to połączenie może prowadzić do śmierci lub bardzo przykrych konsekwencji zdrowotnych. Co ważne objawy poważnego zatrucia mogą pojawić się, nawet jeśli będziesz spożywać alkohol po 2 dniach od zjedzenia grzyba.