res:
Świąteczne uszka z grzybami według Pięciu Przemian

Świąteczne uszka z grzybami według Pięciu Przemian

Dodaj komentarz

Święta dosłownie tuż-tuż. Dla wszystkich miłośników tradycyjnych smaków prezentujemy dziś przepis na uszka z grzybami według Pięciu Przemian. Uszka będą świetnym uzupełnieniem dla >>barszczu czerwonego<<, który zawitał na naszych stronach kilka dni temu.

Artykuł został zaczerpnięty ze strony www.wKuchniPieciuPrzemian.pl

Uszka z grzybami

Składniki:

Ciasto:
D – 2 szklanki mąki pszennej
O – letnia woda
Z – 1 jajko

Farsz:
O – ¾ szklanki wrzątku
Z – 20 dag grzybów suszonych, 1 łyżeczka masła
M – 1 cebula, szczypta czarnego pieprzu
W – sól do smaku

Wykonanie:

Przygotować farsz: wodę doprowadzić do wrzenia, dodać grzyby, masło, pokrojoną cebulę, pieprz i sól. Grzyby gotować do momentu aż będą miękkie, a w garnuszku prawie wyparuje woda. Grzyby zmiksować blenderem lub przepuścić przez maszynkę do mielenia.

Przygotować ciasto: do mąki wlać z czuciem letnią wodę, dodać jajko, zagnieść ciasto, które powinno być miękkie, ale jednocześnie niezbyt rzadkie, powinno także odchodzić od ręki i dać się łatwo rozwałkować. Kawałek ciasta przełożyć na stolnicę posypaną mąką, resztę trzymać pod przykryciem żeby nie wyschło.

Ciasto rozwałkować dosyć cienko, pociąć na kwadraciki lub wyciąć małe kółka o średnicy ok. 5 cm. Na każdy kawałek nakładać farsz małą łyżeczką, złożyć ciasto na pół, zlepić brzegi i przeciwległe końce.

Uszka gotować na osolonym wrzątku, do chwili ich wypłynięcia na powierzchnię. Jeśli chcemy przygotować wcześniej lub na zapas, to wyjmujemy je z wrzątku lekko niedogotowane, polewamy tłuszczem, studzimy i w naczyniu z przykrywką wkładamy do zamrażalnika. Przed podaniem wrzucamy je ponownie na chwilę do wrzątku lub podsmażamy na maśle.

Pamiętajmy, że jest to przepis według Pięciu Przemian i wszystkie składniki należy dodać do siebie w ścisłej kolejności. Poniżej jeszcze „ściąga” wyjaśniająca, co oznaczają literki „O”, „Z”, „M”, „W” oraz „D”.

O – Żywioł Ognia
Z
– Żywioł Ziemi

M – Żywioł Metalu
W – Żywioł Wody
D – Żywioł Drzewa

Przepis pochodzi z książki Zima w kuchni Pięciu Przemian, autorką zdjęć jest Kamila Nowak (BezOkruszka.pl)

Google