res:
Sposoby na odkwaszenie organizmu

Sposoby na odkwaszenie organizmu

Dodaj komentarz

Objawy takie jak osłabienie, zwiększona podatność na infekcje, problemy z cerą i włosami, ciemne kręgi pod oczami, częste bóle i zawroty głowy, kłopoty trawienne, bezsenność, nudności, wzdęcia, cellulit, uczucie kwasu w ustach, nadwaga czy też bóle mięśni często nie są kojarzone z zakwaszeniem organizmu, na które cierpi według różnych szacunków przeszło 80-90 procent Europejczyków.

Szybkie tempo życia, brak aktywności fizycznej, zanieczyszczenia powietrza, stres, używki oraz niewłaściwa dieta sprawiają, że nasz organizm traci równowagę kwasowo-zasadową, co może być przyczyną wielu groźnych chorób, na przykład reumatyzmu, osteoporozy, nadciśnienia, cukrzycy, miażdżycy, a nawet nowotworów. Utrata energii, trudności z koncentracją oraz pogarszające się samopoczucie mogą prowadzić zaś do niebezpiecznej w skutkach depresji. Z tych względów należy podjąć działania, które mają na celu odkwaszenie organizmu.

Korzystna proporcja

Jednym ze sposobów jest odpowiednia dieta. Właściwe odżywianie odgrywa istotną rolę w zapewnianiu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, gdyż wpływa na to, jakie składniki zostaną uwolnione podczas przemiany materii. Warto więc zadbać o to, aby w codziennym jadłospisie znalazły się produkty, które wykazują działanie alkalizujące, takie jak sód, magnez, wapń czy też potas.

Z drugiej strony konieczne jest ograniczenie artykułów spożywczych bogatych w fosfor, chlor i siarkę – związki zakwaszające organizm. Należy przy tym pamiętać jednak o tym, iż ich całkowita eliminacja nie miałaby pozytywnych efektów dla naszego zdrowia. Najlepiej zatem zachować odpowiednią proporcję – 80 procent składników zasadotwórczych do 20 procent produktów kwasotwórczych.

Właściwe produkty

Wśród podstawowych reguł diety zasadowej wyróżnia się przede wszystkim odpowiednie zbilansowanie i zróżnicowanie posiłków. Ograniczyć należy spożywanie jaj, mięsa, wędlin, ryb, serów, produktów zbożowych, tłuszczy, słodyczy, napojów gazowanych, a także kawy, czarnej herbaty oraz alkoholu. Do codziennego jadłospisu warto natomiast włączyć warzywa, większość owoców, migdały, kasze jaglaną oraz gryczaną, a także mleko i śmietanę.

Ważną kwestią jest również regularne przyjmowanie wody. Niekorzystne okazać się mogą także różnego rodzaju diety, które podnoszą poziom kwasów we krwi. Dla zapewnienia zdrowia swojemu organizmowi, warto z nich zrezygnować. Wykluczyć należy także spożywanie alkoholu oraz palenie wyrobów tytoniowych.

Umiarkowany ruch

Podczas odkwaszania organizmu, należy również zwiększyć aktywność fizyczną. Nadmierny wysiłek może jednak przynieść skutek odwrotny do zamierzonego i zaburzyć, osiągniętą dietą, równowagę kwasowo-zasadową. Z tych względów należy uprawiać takie sporty jak taniec, joga, jazda na rowerze czy też energiczne spacery. Dotlenią one organizm, przyspieszą metabolizm oraz pozytywnie wpłyną na samopoczucie.

Farmakologia

Odkwaszać organizm można również przy pomocy odpowiednich preparatów leczniczych oraz suplementów diety dostępnych w aptekach np. https://www.apo-discounter.pl/najlepsze-marki-orthomol-c-963_1050.html. Ich stosowanie należy jednak skonsultować z lekarzem.

Artykuł sponsorowany