res:
Sposoby na mole spożywcze - preparaty i metody domowe

Sposoby na mole spożywcze – preparaty i metody domowe

Dodaj komentarz

Czy kiedykolwiek Twoja spiżarnia padła ofiarą moli spożywczych? Ciężko jednoznacznie powiedzieć co jest gorsze; małe, latające stworzenia, które wypełzają z głębin Twoich szafek, czy ich larwy obecne w Twoich zapasach. Gdy doświadczysz podobnych wrażeń z pewnością będziesz chciał się dowiedzieć, jak najszybciej pozbyć się tych nieproszonych gości.

Poniżej znajdziesz kilka odpowiedzi, które pomogą Ci lepiej zrozumieć, jak mole mogły trafić do Twojej żywności oraz w tym, jak najskuteczniej rozwiązać ten problem, prostymi, domowymi sposobami i jak mu zapobiegać.

Skąd mole biorą się w jedzeniu?

Omacnica spichrzanka, czyli mól spożywczy, to dość powszechne domowe szkodniki, które mogą trafi do Twojego domu razem z zakupami. Produkty oraz ich opakowania mogą zostać zanieczyszczone podczas ich transportu do supermarketu lub nawet w czasie ich obecności na sklepowych półkach. Produkty takie jak bułka tarta, mąka, czy inna sucha żywność są idealnym miejscem ataku tych szkodników, ponieważ nie są one zbyt szybko zużywane do codziennego przygotowywania posiłków. Często zdarza się, że żywność pozostawiona nieruszana przez wiele miesięcy, zapewnia idealną temperaturę i środowisko do wylęgu jaj moli. Ich larwy są na tyle małe i niezauważalne, że prawdopodobnie okryjesz obecność moli, gdy zobaczysz dorosłą ćmę wędrująco po kątach Twojej kuchni.

Środek na mole spożywcze

Sprawdź skuteczne środki na mole »

Jakie są znaki ostrzegawcze obecności moli?

Jeśli chcesz zidentyfikować oznaki zanieczyszczenia, szukaj larw wewnątrz opakowań sypkich produktów, a w szczególności, mąki, skrobi i różnych zbóż. Innym oczywistym znakiem jest znalezienie drobnej pajęczyny na zewnątrz opakowania oraz jego rogach wewnątrz i krawędziach pokrywki lub wieczka. Mole pozostawiają również nieprzyjemny i wyczuwalny zapach z powodu wydzielanej przez nie wydzieliny. Jeśli zauważysz którykolwiek z tych objawów, czas podjąć szybkie i niezbędne kroki, aby się ich pozbyć. Siedliskami larw i jaj moli jest także często sucha karma dla zwierząt, szczególnie dla ptaków i gryzoni.

Jak w naturalny sposób zapobiegać i pozbyć się moli ze spiżarni?

1. Sprawdź wszystkie opakowania i pojemniki na żywność. Bardzo ważne jest, aby jak najszybciej znaleźć skażone produkty, zapakować je i czym prędzej wyrzucić do zewnętrznego kosza na śmieci. Wrzucenie ich do kosza w naszej kuchni sprawia ryzyko, że mole uciekną i ponownie rozprzestrzenią się w naszym domu. Nigdy nie próbuj ratować żywności zanieczyszczonej molami, ponieważ tam, gdzie znajdują się ślady ich obecności, pewne jest, że będą tam ich jaja. To spowoduje, że szkodniki z pewnością rozprzestrzenią się na inną żywność w Twojej spiżarni. Lepiej pozbyć się jednego produktu, niż wszystkich.

2. Przed zakupem oceń produkt pod kątem obecności moli. Kiedy robisz zakupy spożywcze, możesz poświęcić chwilę, aby potrząsnąć paczką i spróbować zobaczyć dostrzec obecność moli. Oczywiście w przypadku przezroczystego opakowanie jest to o wiele łatwiejsze, ale co w przypadku produktów zapakowanych inaczej? Szukaj grudek blisko krawędzi opakowania, te mogą być alarmującą wskazówką. Kup także rozsądną ilość suchych produktów, które Twoim zdaniem zostaną wykorzystane przydadzą się w ciągu kilku najbliższych tygodni.

3. Przechowuj suchą żywność w hermetycznych pojemnikach. Aby zapobiec inwazji moli, zawsze dobrze jest przesypać suche produkty z oryginalnego opakowania do hermetycznych pojemników ze metalu lub szkła. Wydłuży to także okres przydatności do spożycia i świeżości.

4. Używaj naturalnych repelentów. Liście laurowe wydzielają ostry aromat, który według jest doskonałym i co ważniejsze naturalnym środkiem odstraszającym mole i zniechęci je do gniazdowania w Twoich szafkach. Aby zwiększyć skuteczność tej metody, umieść kilka liści laurowych w strategicznych miejscach Twojej spiżarni, które mogą być najbardziej podatne na inwazję szkodników.

Gdy ta, jednak będzie miała miejsce, dobrze wyszoruj miejsce obecności moli ciepłą wodą z mydłem. Następnie spryskaj całą powierzchnie roztworem wody i białego octu w proporcji 50/50. To wyeliminuje wszystkie pozostałe jajka. Jeśli chcesz, aby postały płyn przyjemniej miał przyjemniejszy zapach, dodaj do niego odrobiny olejku eterycznego.


Zobacz także:

Domowe sposoby na zgagę – soda oczyszczona i inne

偽物ブランド ブランドルイヴィトンコピー