res:
Soki, które wzmocnią twoje kości

Soki, które wzmocnią twoje kości

Dodaj komentarz

O mocne kości dba nie tylko wapń. Poniżej przedstawiamy przepisy na proste soki owocowo-warzywne, które zadbają o zdrowe i silne kości.

SOK Z POMIDORÓW

Te popularne warzywa to podstawowe źródło likopenu – karotenoidu o najsilniejszych właściwościach antyoksydacyjnych, którego rola w profilaktyce osteoporozy i spowalnianiu procesu demineralizacji kości została udowodniona w badaniach.

Składniki:

  • 2-3 duże pomidory
  • świeża bazylia
  • pieprz
  • łyżeczka cukru
  • ostra papryka

Sposób wykonania:

Pomidory po sparzeniu obierz ze skórki i przeciśnij przez wyciskarkę. Dodaj przyprawy i udekoruj listem bazylii. Zamieszaj przed spożyciem, gdyby sok podzielił się na warstwy.

SOK Z GRUSZKI

Dojrzałe gruszki wyróżniają się dużą zawartością boru, który zapobiega utracie wapnia z kości. Korzystnie wpływa także na ich stan, dbając o prawidłowy transport wapnia w organizmie.

Składniki:

  • 2 duże lub 3 mniejsze gruszki
  • 1 jabłko
  • 1/4 cytryny
  • kawałek imbiru do smaku

Sposób wykonania:

Owoce umyj, osusz i obierz ze skórek. Przekrój na mniejsze kawałki i wrzuć wszystko do wyciskarki.

SOK Z ANANASA

Sok ananasowy zawiera cenny dla stawów brom, witaminę C i bromelainę o właściwościach przeciwzapalnych, odchudzających i przeciwobrzękowych. Badania wykazały, że może zapobiegać osteoporozie ze względu na dużą ilość manganu, żelaza i miedzi, a także potas, fosfor i wapń. Mangan ułatwia przyswajanie i wchłanianie wapnia przez organizm, żelazo zapobiega łamliwości kości, a miedź odgrywa ważną rolę w tworzeniu kolagenu – białka wchodzącego w ich skład.

Obecna w ananasach bromelaina potęguje jednak działanie niektórych antybiotyków (szczególnie tetracykliny oraz amoksycyliny) oraz leków przeciwzakrzepowych i uspokajających. Owocu powinny unikać także osoby uczulone na pszenicę, seler, marchew, koper włoski i pyłki traw oraz cierpiące na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, nadkwaśność, choroby wątroby i nerek.

Składniki:

  • 1/2 średniego ananasa
  • garść świeżej natki pietruszki
  • garść świeżej mięty

Sposób wykonania:

Do sokowirówki włóż ananas i natkę pietruszki. Poszatkuj miętę i dodaj ją do gotowego soku.

SOK Z OWOCÓW JAGODOWYCH

Truskawki, maliny i jeżyny należą do owoców szczególnie polecanych w profilaktyce osteoporozy, ponieważ zawierają spore dawki wapnia i fosforu oraz witaminy C. Truskawki są również bogate w żelazo.

Składniki:

  • truskawki, maliny i jeżyny w proporcji 2:1:1
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1/2 szklanki mleka (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

Owoce opłucz na sicie pod silnym strumieniem wody. Usuń szypułki, odsącz i wrzuć całość do wyciskarki wraz z sokiem z cytryny. Aby uzyskać mleczny, łagodniejszy smak i lżejszą konsystencję – a przy okazji dodatkową porcję wapnia – możesz zmiksować owoce z mlekiem.

SOK Z KIWI I AWOKADO

Zielony koktajl z awokado, kiwi, limonki i imbiru jest bogaty m.in. w kwas foliowy i wapń. Kiwi zawiera ważne w profilaktyce osteoporozy karotenoidy oraz witaminę C.

Składniki:

  • 3 duże lub 5 małych kiwi
  • 1 awokado
  • 1 słodkie jabłko (np. ligol)
  • 2 plasterki imbiru
  • 1/2 limonki

Sposób wykonania:

Obierz awokado, kiwi i limonkę ze skórek, z jabłka wykrój pestki i ogonek. Wrzuć wszystkie składniki do wyciskarki i zamieszaj przed podaniem.

Artykuł pochodzi z: Soki, które odżywiają twoje kości, „O czym lekarze ci nie powiedzą”, 5 (19), 2016, s. 32