res:
Sałatka z rukoli, kopru włoskiego i jabłka

Sałatka z rukoli, kopru włoskiego i jabłka

Dodaj komentarz

Szukasz inspiracji na wiosenne, smaczne i zdrowe danie?  Oto lekka sałatka, która może przypaść Ci do gustu.

  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas marynowania: 30 minut
  • Ilość porcji: 4

Świeży koper ma aromat anyżu (lukrecji). Połączenie tej sałatki z chrupiącym zielonym jabłkiem i pieprzną rukolą sprawia, że w żadnym razie nie można jej nazwać zwyczajną.

Sałatka z rukoli, kopru włoskiego i jabłka

Składniki:

1 łyżka białego octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
2 małe bulwy kopru
1 zielone jabłko
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
3 szklanki rukoli
1/4 szklanki startego parmezanu
1/4 szklanki prażonych niesolonych migdałów

W niewielkiej misce wymieszaj ocet, sól i pieprz. Stopniowo dodawaj oliwę, ciągle mieszając. Dodaj pietruszkę i odstaw na bok.

Przy pomocy bardzo ostrego nożyka usuń głąb u podstawy bulw kopru i pokrój je w cienkie plastry. Usuń gniazdo nasienne jabłka, pokrój owoc w cienki plasterki i wymieszaj, podrzucając jabłko z sokiem z cytryny; odstaw na bok. W dużej misce wymieszaj, podrzucając koper, jabłka i połowę dressingu. Przykryj szczelnie i wstaw do lodówki na 30 minut, aby sałatka się „przegryzła”.

Dodaj rukolę do mieszanki z koprem i wymieszaj z resztą dressingu, delikatnie podrzucając. Ułóż sałatkę na 4 talerzach i posyp startym serem i migdałami.

Powyższy przepis pochodzi z książki „Dieta nocna”

dieta-nocna2