res:
Rzodkiewka - lecznicze właściwości, kuchenne możliwości.

Rzodkiewka – lecznicze wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci, kuchenne możliwoÅ›ci.

Dodaj komentarz

Oto jedno z warzyw, które jest Å‚atwo dostÄ™pne, ma wiele zdrowotnych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci, a w dodatku jest Å‚atwe w uprawie – również na balkonie.

Rzodkiewka jest popularnym warzywem rzepowatym. Stanowi odmianę rzodkwi zwyczajnej. 100 gramów rzodkiewki to zaledwie 20 kilokalorii, natomiast jedna rzodkiewka to niecałe 2 kalorie.

Zjadanie zaledwie kilku rzodkiewek dziennie wystarczy, aby poczuć się zdrowszym. Jednak ze względu na możliwe skażenie azotanami, najlepiej kupować rzodkiewkę z upraw ekologicznych lub wysiać w przydomowym ogródku lub na balkonie.

Składniki odżywcze

Rzodkiewka zawiera witaminy: A, C, witaminy z grupy B, składniki mineralne: sód, potas, wapń, żelazo oraz związki bioaktywne: glikozydy, olejki eteryczne.

Lecznicze właściwości

RzodkiewkÄ™ poleca siÄ™:

– osobom zmagajÄ…cym siÄ™ z otyÅ‚oÅ›ciÄ…,
– wszystkim majÄ…cym problemy z wypadaniem wÅ‚osów,
– ludziom z osÅ‚abionÄ… odpornoÅ›ciÄ…,

Rzodkiewka ma działanie:

– żółciopÄ™dne i żółciotwórcze,
– przeciwbakteryjne,
– krwiotwórcze,
– przeciwgrzybicze,
– przeciwzapalne,
– pobudza procesy trawienne,
– usprawnia pracÄ™ ukÅ‚adu odpornoÅ›ciowego,
– reguluje florÄ™ bakteryjnÄ… jelit,
– poprawia wyglÄ…d skóry, wÅ‚osów i paznokci;

Przeciwwskazania

Mimo niewątpliwych korzyści zdrowotnych, rzodkiewki nie powinny jeść osoby z problemami żołądka i dwunastnicy oraz osoby ze schorzeniami serca i nerek.

Rzodkiewka w kuchni

Te pikantne warzywo nadaje się jako lekkostrawna przekąska, oprócz tego możemy przyrządzić ją w kuchni na wiele różnych sposobów: na surowo, w wersji gotowanej lub marynowanej. Rzodkiewka jest znakomitym dodatkiem do surówek lub bardzo prostych sałatek, w których zajmuje główną rolę (rzodkiewka + szczypiorek + ulubiony zimnotłoczony olej lub śmietana). Na pewno też wielu z nas zna smak pysznego twarożku z rzodkiewką.

LiÅ›cie mÅ‚odej rzodkiewki sÄ… bogate w witaminy i skÅ‚adniki mineralne – idealnie nadajÄ… siÄ™ do saÅ‚atek.

Zastosowanie kosmetyczne

ZwiÄ…zki zawarte w rzodkiewce majÄ… dobroczynny wpÅ‚yw na skórÄ™ gÅ‚owy, gdyż zapobiegajÄ… Å‚upieżowi. Toniki zawierajÄ…ce sok z rzodkiewki pomagajÄ… ograniczyć wypadanie wÅ‚osów. RzodkiewkÄ™ wykorzystuje siÄ™ także do produkcji preparatów kosmetycznych pielÄ™gnujÄ…cych skórÄ™ twarzy – dziÄ™ki nim skóra staje siÄ™ jaÅ›niejsza.

Źródło: Warzywa. Bogactwo witamin