res:
Rzodkiewka - lecznicze właściwości, kuchenne możliwości.

Rzodkiewka – lecznicze właściwości, kuchenne możliwości.

Dodaj komentarz

Oto jedno z warzyw, które jest łatwo dostępne, ma wiele zdrowotnych właściwości, a w dodatku jest łatwe w uprawie – również na balkonie.

Rzodkiewka jest popularnym warzywem rzepowatym. Stanowi odmianę rzodkwi zwyczajnej. 100 gramów rzodkiewki to zaledwie 20 kilokalorii, natomiast jedna rzodkiewka to niecałe 2 kalorie.

Zjadanie zaledwie kilku rzodkiewek dziennie wystarczy, aby poczuć się zdrowszym. Jednak ze względu na możliwe skażenie azotanami, najlepiej kupować rzodkiewkę z upraw ekologicznych lub wysiać w przydomowym ogródku lub na balkonie.

Składniki odżywcze

Rzodkiewka zawiera witaminy: A, C, witaminy z grupy B, składniki mineralne: sód, potas, wapń, żelazo oraz związki bioaktywne: glikozydy, olejki eteryczne.

Lecznicze właściwości

Rzodkiewkę poleca się:

– osobom zmagającym się z otyłością,
– wszystkim mającym problemy z wypadaniem włosów,
– ludziom z osłabioną odpornością,

Rzodkiewka ma działanie:

– żółciopędne i żółciotwórcze,
– przeciwbakteryjne,
– krwiotwórcze,
– przeciwgrzybicze,
– przeciwzapalne,
– pobudza procesy trawienne,
– usprawnia pracę układu odpornościowego,
– reguluje florę bakteryjną jelit,
– poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci;

Przeciwwskazania

Mimo niewątpliwych korzyści zdrowotnych, rzodkiewki nie powinny jeść osoby z problemami żołądka i dwunastnicy oraz osoby ze schorzeniami serca i nerek.

Rzodkiewka w kuchni

Te pikantne warzywo nadaje się jako lekkostrawna przekąska, oprócz tego możemy przyrządzić ją w kuchni na wiele różnych sposobów: na surowo, w wersji gotowanej lub marynowanej. Rzodkiewka jest znakomitym dodatkiem do surówek lub bardzo prostych sałatek, w których zajmuje główną rolę (rzodkiewka + szczypiorek + ulubiony zimnotłoczony olej lub śmietana). Na pewno też wielu z nas zna smak pysznego twarożku z rzodkiewką.

Liście młodej rzodkiewki są bogate w witaminy i składniki mineralne – idealnie nadają się do sałatek.

Zastosowanie kosmetyczne

Związki zawarte w rzodkiewce mają dobroczynny wpływ na skórę głowy, gdyż zapobiegają łupieżowi. Toniki zawierające sok z rzodkiewki pomagają ograniczyć wypadanie włosów. Rzodkiewkę wykorzystuje się także do produkcji preparatów kosmetycznych pielęgnujących skórę twarzy – dzięki nim skóra staje się jaśniejsza.

Źródło: Warzywa. Bogactwo witamin