res:
Jak rozpoznać naturalnie dojrzałe pomarańcze?

Jak rozpoznać naturalnie dojrzałe pomarańcze?

Dodaj komentarz

Niechaj tytuł tego artykułu Cię nie zwiedzie – nie będę pisać o banałach, że niedojrzały owoc jest zielony. Zdradzę natomiast pewne ważne informacje, o których producenci żywności niechętnie będą mówić…

Krótka historia sztucznego dojrzewania pomarańczy

 Jeszcze w XIX wieku ludzie nie mieli problemu z odróżnieniem pomarańczy dojrzałej od niedojrzałej: dojrzała była pomarańczowa, niedojrzała – zielona. Jednak w XX wieku, wraz z rozwojem „chemii” możliwości udoskonalania żywności poszerzyły się. Powszechną praktyką było zanurzanie zielonych owoców w pomarańczowym barwniku „Red-32”. Producenci żywności zauważyli, że ludzie dużo chętniej kupowali takie owoce. Jednak w 1955 roku stosowanie barwnika zostało zakazane – okazało się, że jest on toksyczny.

Przemysł cytrusowy musiał więc wymyślić inny sposób na zakamuflowanie niedojrzałych owoców. Najbardziej skuteczną i do dziś stosowaną metodą jest poddanie zielonych owoców działaniu odpowiednich ilości gazu etylenowego, który jest naturalnym hormonem wywołującym proces dojrzewania w owocach. Jednak o ile w przypadku pomidorów gaz etylenowy przyspiesza dojrzewanie również w środku, to w przypadku pomarańczy – jedynie z zewnątrz. Taka pomarańcza jest bardziej kwaśna od owoców dojrzewających w sposób naturalny.

Czy jest jeszcze jakiś sposób, aby rozpoznać pomarańcze dojrzewające w sposób sztuczny i naturalny? Tak!

Jak rozpoznać dojrzałe pomarańcze?

Podczas zakupów należy przyjrzeć się wszystkim pomarańczom na półce sklepowej. Jeśli kolor ich skórek jest różnorodny (od żółtego po ciemnopomarańczowy), to znaczy, że owoce nie dojrzewały w sposób sztuczny. Wtedy należy wybrać najciemniejszą pomarańczę – taka jest najbardziej dojrzała i wartościowa.

Jeśli wszystkie owoce mają ciemnopomarańczową barwę, nie ma możliwości odróżnienia, które dojrzały w sposób naturalny w sposób naturalny, a które zostały poddane działaniu etylenu. W tym przypadku należy podjąć inne kryterium wyboru – rozmiar. W trakcie dojrzewania pomarańcze powiększają swoje rozmiary, tak więc większy owoc będzie dojrzalszy.

Sezon na pomarańcze

Innym sposobem na zakup pysznych i dojrzałych pomarańczy, jest ich zakup w sezonie, który zaczyna się z w połowie grudnia i trwa do marca. Istnieje dużo większe prawdopodobieństwo, że owoce sprzedawane poza tym okresem „dojrzewają” w sposób sztuczny.

A aby mieć pewność, że pomarańcze na pewno dojrzały tak, jak Matka Natura to zaplanowała i są w pełni wartościowe, warto sięgnąć po pomarańcze organiczne.

Źródło: Dzika strona jedzenia