res:
Pyszny i zdrowy miód Manuka

Pyszny i zdrowy miód Manuka

Dodaj komentarz

Miód >> dodawany do herbaty to świetne lekarstwo na przeziębienie. Jednak zamiast stosować klasyczny miód warto zdecydować się na coś nowego. Miód manuka >> zyskuje coraz większą sławę na całym świecie. Jego niezwykłe właściwości zaczynają być doceniane również w naszym kraju. Miód ten jest znany z wyjątkowo silnych właściwości antybakteryjnych – to główny powód jego rosnącej popularności.

Miód manuka – o miodzie słów kilka

Miód manuka jest oczywiście wytwarzany przez pszczoły. Owady te pobierają nektar z krzewu manuki – rośliny rosnącej jedynie na terenie Nowej Zelandii. Jego smak zbliżony jest do polskiego miodu wrzosowego. Jednak wykazuje on zdecydowanie szersze spektrum działania. Oczywiście nie można zapomnieć o jego wyjątkowym smaku. Jest on dosyć intensywnym, a przy tym wyrazisty. Można go jeść prosto ze słoika, ale i dodawać do herbaty czy też deserów.

miód manuka

Kwiat Manuka

Miód manuka – dobry na wszystko

Jak wiadomo wszystko to, co naturalne jest dobre. Zatem miód manuka jest idealnym wyborem dla wszystkich. Można go z powodzeniem stosować przy wielu uciążliwych dolegliwościach. Przede wszystkim ma on niezwykle skuteczne działanie antybakteryjne.

Jednym z najważniejszych składników miodu manuka jest metyloglioksal, który odpowiada za jego właściwości antyseptyczne. Oczywiście kluczowa jest tutaj jego zawartość – im wyższa, tym działanie jest silniejsze. Ten składnik ma szerokie spektrum zastosowania, podobnie jak flawonoidy, dzięki którym można pozbyć się wolnych rodników z organizmu, co zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na wiele chorób.

Miód manuka >> wykazuje też właściwości przeciwtrądzikowe – przede wszystkim łagodzi podrażnienia skóry i jednocześnie ma silne działanie antybakteryjne. W tym przypadku warto stosować maseczki z miodu, które działają łagodząco na skórę.

Bardzo ważną cechą tego miodu jest przyspieszanie procesu gojenia się ran. Warto tutaj zastosować opatrunki z miodem. Są one zdecydowanie skuteczniejsze niż te oparte na srebrze czy hydrożelu. Nawet najtrudniejsze rany i odleżyny mogą szybciej się goić przy regularnej zmianie opatrunków opartych na miodzie.

Miód ma też właściwości przeciwwirusowe, dlatego jest idealnym wyborem, gdy jesteśmy przeziębieni.

Metyloglioksal a właściwości miodu manuka

Koniecznie należy zwrócić uwagę na miligramową zawartość metyloglioksalu w 1 kg produktu. 30 mg na kg to naprawdę niewiele – taki miód może być dodatkiem do deserów, jednak jego właściwości prozdrowotne są znikome. Miód, który zawiera od 100 do 250 mg na 1 kg to dobry wybór dla osób, które chcą zwiększyć swoją odporność. Jednocześnie tego typu miód jest dobry w leczeniu przeziębienia.

Zawartość 400 mg metyloglioksalu (i więcej) na 1 kg to duża dawka, a zatem i większa skuteczność. Taki miód wykazuje działanie antybakteryjne, leczy trądzik, egzemę, a także jest pomocny w leczeniu chorób przewodu pokarmowego. Obecnie trwają badania nad jego właściwościami antynowotworowymi.