res:
Przepis na ziemniaki w ziołach według Pięciu Przemian

Przepis na ziemniaki w ziołach według Pięciu Przemian

2 komentarze

Jesienne powiewy chłodu sprawiają, że na nasze stoły powinny trafiać przede wszystkim potrawy gotowane i pieczone. Oto jedna z propozycji – ziemniaczki w ziołach. Wśród ziołowych znakomitości m.in. rozmaryn, oregano, estragon, majeranek, koperek. Wśród właściwości tych ziół są m.in.: działanie rozgrzewające, poprawa nastroju (rozmaryn), właściwości przeciwbakteryjne (oregano), pobudzanie apetytu i wydzielania soków trawiennych (estragon), przyspieszenie oczyszczania wątroby (majeranek), działanie rozkurczowe mięśni gładkich przewodu pokarmowego (koperek).

Ziemniaki w ziołach

Składniki

Z – ¾ szklanki oliwy, 1 kg małych ziemniaków

M – 1 ząbek czosnku, 2 gałązki rozmarynu, 1 garść oregano, 1 garstka bazylii

W – sól do smaku

D – 1 gałązka estragonu, 1 garść suszonej żurawiny, 1 garść zielonych oliwek

O – 1 garść świeżego majeranku, 1 łyżka świeżego koperku

Przygotowanie

Obrać ziemniaki, dokładnie umyć i osuszyć. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić ziemniaki. Smażyć na dużym ogniu przez 5 minut, następnie zmniejszyć płomień, dodać posiekany czosnek, rozmaryn, oregano, bazylię, sól i estragon. Gotować w oliwie pod przykryciem przez około 20 minut. Pod koniec gotowania dodać żurawinę i oliwki, gotować jeszcze chwilę. Przed podaniem posypać majerankiem i koperkiem.

Pamiętajmy, że jest to przepis według Pięciu Przemian i wszystkie składniki należy dodać do siebie w ścisłej kolejności. Poniżej jeszcze „ściąga” wyjaśniająca, co oznaczają literki „O”, „Z”, „M”, „W” oraz „D”.

O – Żywioł Ognia
Z
– Żywioł Ziemi

M – Żywioł Metalu
W – Żywioł Wody
D – Żywioł Drzewa

Przepis pochodzi z książki Jesień w kuchni Pięciu Przemian„.

Dostępne w sprzedaży książki z serii Gotowanie według Pięciu Przemian:

jesien-w-kuchni-pieciu-przemian-anna-czelej

wiosna-w-kuchni-pieciu-przemian-anna-czelejlato-w-kuchni-pieciu-przemian-anna-czelej

  • roma

    Ten przepis tylko jesienią, bo na wiosnę można się zatruć solaminą w ziemniakach, które nie było gotowane we wodzie i odlana ta silna trucizna.

  • Kasia

    Aromatyczne i wyjątkowo smaczne ziemniaki! Warto spróbować, samo zdrowie!