res:
7 alkalizujących produktów wspomagających pracę wątroby

7 alkalizujących produktów wspomagających pracę wątroby

Dodaj komentarz

Poznaj produkty wspomagające wątrobę, które warto dodać do swojej diety. Wątroba jest niezwykle ważnym organem w Twoim ciele. Każdego dnia ciężko pracuje, oczyszczając Twój organizm z toksyn, oraz wspomaga proces trawienia wydzielając żółć.

Dba także o to, by utrzymać równowagę kwasowo – zasadową. Jednak, gdy ma do czynienia ze zbyt dużą ilością toksyn, jej wydajność spada, a to często skutkuje pogorszeniem samopoczucia i zdrowia.

Dlatego, aby przez długi czas cieszyć się dobrym zdrowiem, należy wspomagać wątrobę naturalnymi produktami, które pomogą jej się zregenerować. Tak samo jak dieta odkwaszająca, również wybrane produkty spożywcze działają korzystnie na ten organ. Bez sprawnie działającej wątroby, organizm nie poradzi sobie z detoksykacją szkodliwych produktów przemiany materii.

Produkty wspomagające wątrobę

Robert O. Young, dzięki wieloletniej obserwacji swoich pacjentów stworzył listę 7 produktów, które są przyjazne wątrobie. Oto one:

  • czosnek,
  • grejpfrut,
  • zielone zboża,
  • zielone warzywa,
  • awokado,
  • orzechy włoskie,
  • kurkuma;

produkty wspomagające wątrobę

Jak one działają na wątrobę?

Czosnek i cebula zawierają związki siarki, które są odpowiedzialne za wypłukiwanie kwasy z organizmu. Bogate są również w selen oraz aliacyny, które chronią wątrobę i wspomagają proces jej regeneracji.

Grapefruit jest bogaty w witaminę C oraz przeciwutleniacze. Zawiera cenną substancję – n-argininę, która ma właściwości odkwaszające organizm.

Zielone zboża takie jak pszenica i jęczmień dają dużą dawkę chlorofilu, który pomaga w detoksykacji jelit i pomaga utrzymać zasadowy odczyn organizmu. Zielone warzywa liściaste (m.in. rukola, szpinak, gorczyca i cykoria) zawierają liczne związki oczyszczające, które neutralizują metale ciężkie, ponadto mają działanie alkalizujące i żółciopędne.

Z kolei awokado chroni wątrobę przed toksynami. Orzechy włoskie zawierają duże ilości L-argininy oraz kwasy tłuszczowe omega-3, pomagające w detoksykacji – oraz regenerują uszkodzone komórki wątroby. Kurkuma zwiększa naturalnie ilość żółci i poprawia ogólną kondycję woreczka żółciowego.

Jak widać wystarczą na początek niewielkie zmiany w diecie, aby wspomóc pracę wątroby. Tych siedem produktów nie tylko zawiera cenne składniki odżywcze, lecz również działają one alkalizująco, przywracając równowagę kwasowo-zasadową, co jest niezwykle ważnym elementem zdrowia. Jeśli poszukujesz suplementów diety odkwaszających organizm, sprawdź ofertę Alkaline Care >>.