res:
Produkty bogate w magnez - poznaj te najlepsze

Produkty bogate w magnez – poznaj te najlepsze

Dodaj komentarz

Magnez jest niezwykle ważny dla naszego zdrowia. Wspomaga pracę układu odpornościowego, zapobiega stanom zapalnym, ma pozytywny wpływ na układ krwionośny, zmniejsza skurcze mięśni i wiele, wiele innych. Najlepiej jest przyjmować go w naturalnej formie, czyli w postaci produktów spożywczych. Warto przyjrzeć się jakie są najlepsze produkty bogate w magnez.

Najlepsze produkty bogate w magnez

Niedobór magnezu ma uciążliwe konsekwencje. Towarzyszą mu między innymi bóle i zawroty głowy, bezsenność, rozdrażnienie i ogólne osłabienie. Dlatego należy zadbać o odpowiedni poziom magnezu w organizmie. Na szczęście można go łatwo dostarczyć wraz z pokarmem. Bardzo wiele produktów z naszej codziennej diety zawiera magnez – to na przykład kasza gryczana, orzechy, kakao, ciemne pieczywo, banany, ryż czy płatki owsiane i wiele innych!

Pestki dyni

Pestki dyni >> to znakomite źródło magnezu. 10 dag pestek dostarcza organizmowi aż 530 mg magnezu. Jest to dawka, która z nadwyżką pokrywa nasze zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Można je dodawać do sałatek, płatków śniadaniowych, a nawet jeść jako przekąskę.

Kakao

Podstawowy składnik czekolady zawiera w 10 dag aż 450 mg magnezu. Dotyczy to jednak czystego kakao >> więc niestety nie możemy jeść tej słodkiej przekąski bez opamiętania. Świetnym wyborem będzie natomiast gorzka czekolada, która często zawiera 70% lub więcej czystego kakao. Czekolada mleczna niestety się nie nada, gdyż cukier osłabia wchłanianie magnezu.

produkty bogate w magnez

Natka pietruszki

10 dag natki to dodatkowe 300 mg magnezu w organizmie. Warto więc dodawać ją do zup, sosów i sałatek. Warto wiedzieć, że natka pietruszki >> jest też bardzo bogata w witaminę C.

Sucha fasola

Sucha fasola >> to również produkt bogaty w magnez. Zawiera jej aż 500 mg na 10 dag produktu. Taka fasola jest jednak ciężka do spożycia, ale nawet po ugotowaniu magnez jest w niej obecny i będzie go około 200 mg. Fasola to znakomity dodatek do zup i gulaszu, stanowi także bazę dla popularnej w Polsce fasolki po bretońsku.

Migdały

Mają najwięcej magnezu ze wszystkich orzechów – aż 270 mg w 10 dag. Migdały >> najlepiej traktować jako przekąskę lub dodatek do płatków, deserów, ciast czy jogurtu.

Kasza

Kasze to również doskonałe źródło magnezu dla organizmu. 10 dag suchej kaszy jęczmiennej to 270 mg magnezu, gryczanej – 230 mg, a jaglanej – 220 mg. Kaszę można wykorzystywać na wiele sposobów, od wkładu do zupy poczynając na dodatku do mięsa kończąc.

Warzywa i owoce

Owocami, które dostarczają najwięcej magnezu są banany, truskawki, figi i grejpfruty, natomiast jeśli chodzi o warzywa to najlepszy jest szpinak, jarmuż, sałata, szparagi i warzywa strączkowe.

Produkty bogate w magnez stanowią szeroki wachlarz – każdy na pewno znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Warto postawić na zbilansowaną dietę zanim sięgniemy do apteczki.