res:
Produkty bogate w magnez - poznaj te najlepsze

Produkty bogate w magnez – poznaj te najlepsze

Dodaj komentarz

Magnez jest niezwykle ważny dla naszego zdrowia. Wspomaga pracę układu odpornościowego, zapobiega stanom zapalnym, ma pozytywny wpływ na układ krwionośny, zmniejsza skurcze mięśni i wiele, wiele innych. Najlepiej jest przyjmować go w naturalnej formie, czyli w postaci produktów spożywczych. Warto przyjrzeć się jakie są najlepsze produkty bogate w magnez.

Najlepsze produkty bogate w magnez

Niedobór magnezu ma uciążliwe konsekwencje. TowarzyszÄ… mu miÄ™dzy innymi bóle i zawroty gÅ‚owy, bezsenność, rozdrażnienie i ogólne osÅ‚abienie. Dlatego należy zadbać o odpowiedni poziom magnezu w organizmie. Na szczęście można go Å‚atwo dostarczyć wraz z pokarmem. Bardzo wiele produktów z naszej codziennej diety zawiera magnez – to na przykÅ‚ad kasza gryczana, orzechy, kakao, ciemne pieczywo, banany, ryż czy pÅ‚atki owsiane i wiele innych!

Pestki dyni

Pestki dyni >> to znakomite źródło magnezu. 10 dag pestek dostarcza organizmowi aż 530 mg magnezu. Jest to dawka, która z nadwyżką pokrywa nasze zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Można je dodawać do sałatek, płatków śniadaniowych, a nawet jeść jako przekąskę.

Kakao

Podstawowy składnik czekolady zawiera w 10 dag aż 450 mg magnezu. Dotyczy to jednak czystego kakao >> więc niestety nie możemy jeść tej słodkiej przekąski bez opamiętania. Świetnym wyborem będzie natomiast gorzka czekolada, która często zawiera 70% lub więcej czystego kakao. Czekolada mleczna niestety się nie nada, gdyż cukier osłabia wchłanianie magnezu.

produkty bogate w magnez

Natka pietruszki

10 dag natki to dodatkowe 300 mg magnezu w organizmie. Warto więc dodawać ją do zup, sosów i sałatek. Warto wiedzieć, że natka pietruszki >> jest też bardzo bogata w witaminę C.

Sucha fasola

Sucha fasola >> to również produkt bogaty w magnez. Zawiera jej aż 500 mg na 10 dag produktu. Taka fasola jest jednak ciężka do spożycia, ale nawet po ugotowaniu magnez jest w niej obecny i będzie go około 200 mg. Fasola to znakomity dodatek do zup i gulaszu, stanowi także bazę dla popularnej w Polsce fasolki po bretońsku.

Migdały

MajÄ… najwiÄ™cej magnezu ze wszystkich orzechów – aż 270 mg w 10 dag. MigdaÅ‚y >> najlepiej traktować jako przekÄ…skÄ™ lub dodatek do pÅ‚atków, deserów, ciast czy jogurtu.

Kasza

Kasze to również doskonaÅ‚e źródÅ‚o magnezu dla organizmu. 10 dag suchej kaszy jÄ™czmiennej to 270 mg magnezu, gryczanej – 230 mg, a jaglanej – 220 mg. KaszÄ™ można wykorzystywać na wiele sposobów, od wkÅ‚adu do zupy poczynajÄ…c na dodatku do miÄ™sa koÅ„czÄ…c.

Warzywa i owoce

Owocami, które dostarczają najwięcej magnezu są banany, truskawki, figi i grejpfruty, natomiast jeśli chodzi o warzywa to najlepszy jest szpinak, jarmuż, sałata, szparagi i warzywa strączkowe.

Produkty bogate w magnez stanowiÄ… szeroki wachlarz – każdy na pewno znajdzie coÅ› odpowiedniego dla siebie. Warto postawić na zbilansowanÄ… dietÄ™ zanim siÄ™gniemy do apteczki.