res:
Porzeczka i jej właściwości, o których mogłeś jeszcze nie słyszeć

Porzeczka i jej właściwości, o których mogłeś jeszcze nie słyszeć

Dodaj komentarz

Porzeczka to nasz polski „super owoc” – jest przebogata w witaminę C, posiada wiele składników odżywczych, znalazła zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Odkrywamy możliwości drzemiące w porzeczce:-)

Porzeczka jest owocem bogatym w wodę i witaminy. Już niecałe 50 gramów gwarantuje pokrycie dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Co ciekawe, porzeczki mają więcej witaminy C niż niektóre cytrusy! Kaloryczność porzeczki to 40 kilokalorii na 100 gramów.

Składniki odżywcze

  • witaminy: A, C, witaminy z grupy B
  • składniki mineralne: potas, fosfor, magnez, wapń
  • związki bioaktywne: karotenoidy, antocyjany, kwasy owocowe

Właściwości lecznicze

Lecznicze właściwości wykazują zarówno liście, jak i owoce czarnej porzeczki. Liście bogate są w garbniki (związki o działaniu przeciwbakteryjnym i antyutleniającym) i flawonoidy (związki o działaniu m.in. antyutleniającym). Owoce natomiast zawierają karotenoidy, antocyjany, pektyny i kwasy owocowe.

Właściwości porzeczki:

  • przeciwdziała zaparciom, ale też biegunkom,
  • stymuluje odporność organizmu,
  • pobudza apetyt,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • ma właściwości moczopędne,
  • przyspiesza przemianę materii,
  • działa przeciwmiażdżycowo,
  • chroni serce,
  • działa przeciwreumatycznie,
  • pomaga zwalczać przeziębienie,
  • zwiększa potliwość,
  • hamuje wzrost niekorzystnych bakterii żyjących w jelitach,
  • ochrania naczynia krwionośne,
  • wpływa na poprawę wzroku,
  • działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo;

Porzeczka – wskazania

Owoce czarnej porzeczki poleca się:

  • osobom z osłabionym układem immunologicznym,
  • wszystkim, którzy niedawno przeszli antybiotykoterapię,
  • osobom starszym,
  • astmatykom,
  • reumatykom,
  • przy problemach z układem trawiennym,
  • kobietom przechodzącym menopauzę,
  • osobom z anemią i awitaminozą,
  • wszystkim, którzy pragną zachować zdrowie;

Powyższy fragment pochodzi z broszurki „Owoce. Bogactwo witamin”.