res:
Pigwa. Jakie ma właściwości i do czego można ją stosować?

Pigwa. Jakie ma właściwości i do czego można ją stosować?

Dodaj komentarz

Pigwa jest owocem, który w ostatnich latach zyskał na popularności ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Czy warto wprowadzić ją do swojej diety? Jakie ma właściwości i do czego można ją stosować? Czy warto spożywać ją w przetworzonej formie? Zapraszamy do zapoznania się z podstawowymi informacjami na temat pigwy.

Właściwości pigwy

Zjadając sto gramów pigwy, dostarczamy do organizmu zaledwie 57 kcal. Jest to więc owoc niskokaloryczny. Dodatkowo, za sprawą niskiego indeksu glikemicznego, energia w nim zawarta jest uwalniana stopniowo.

Chociaż nie jest to produkt mogący stanowić centrum diety (ze względu na wysoką kwasowość) i jego spożycie nie jest duże, to bardzo dobrze nadaje się jako dodatek uzupełniający niedobory witamin i minerałów w naszym organizmie. Pigwa, osławiona zawartością witaminy C, która działa korzystnie na układ odpornościowy, może pochwalić się również wysokim wskaźnikiem witaminy B. Dobrze wpływa ona na układ krwionośny i zapobiega niebezpiecznym infekcjom.

Ponadto w owocu tym występują mikroelementy: wapń, potas, żelazo i magnez. Ich zawartość procentowa w owocu jest spota,  dlatego stanowi źródło uzupełniające te elementy.

Kolejnym atutem jest zawartość pektyn usuwających toksyny i metale ciężkie z ludzkiego ciała.

Te i inne właściwości pigwy sprawiają, że jest ona stosowana i polecana jako owoc wspomagający przy leczeniu podrażnień skóry, górnych dróg oddechowych, niestrawności, nadciśnienia oraz braku apetytu.

Zastosowanie pigwy

Surowa pigwa w zasadzie nie nadaje się do bezpośredniej konsumpcji. Wynika to z jej charakterystyki: posiada twardy miąższ oraz jest cierpka w smaku. Jedynie prawdziwi amatorzy tego owocu zdobywają się na odwagę, bo spożyć go w taki sposób, jak to robimy w przypadku brzoskwini, moreli czy jabłka.

Pigwa do herbaty

Doskonałym pomysłem jest wkrojenie kawałka tego owocu do herbaty. Zapach, jaki zyskuje wówczas napar, jest wyjątkowy i dużo mocniejszy, niż w przypadku cytryny.

Przetwory z pigwy

Ze względu na intensywny aromat oraz duża zawartość pektyn, pigwa znajduje szerokie zastosowanie przy tworzeniu przetworów.

Szczególnie godnymi polecenia są pigwowe dżemy, musy czy marmolady. Są one intensywne w smaku i trochę cierpkie, przez co nieco przypominają te wykonywane z czarnej porzeczki.

Równie smaczne są galaretki wykonane z pigwy. Mogą służyć zarówno jako gotowy produkt, jak i dodatek do deserów lub ciast. Sprawdzą się idealnie jako wierzchnia warstwa sernika na zimno.

Miąższ i skórka tego owocu jest dodawana do produktów mięsnych, aby „przełamać” ich smak.

Wśród napojów wykonanych z pigwy królują nalewki. Pigwa wyjątkowo dobrze nadaje się do tego typu wyrobów, a one same zyskały już niemałą rzeszę zwolenników.

Uwaga – należy pamiętać, że przetwory z pigwy nie mają już  tylu wartości odżywczych, co w surowej formie. Dodatkowo są produktami wysokokalorycznymi ze względu na dodawanie do nich znacznych ilości cukru.