res:
Pietruszka na oczyszczanie nerek i wątroby

Pietruszka na oczyszczanie nerek i wątroby

1 komentarz

Zwykła pietruszka, a wiele w niej możliwości! Zwykle korzeń pietruszki jest używany „przy okazji” (np. do zup), a natka głównie jako ozdoba. Tymczasem w zielonych liściach pietruszki jest mnóstwo bardzo pożądanych dla zdrowia składników, m.in. witamina A, witaminy z grupy B, beta karoten, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo, mangan i siarka.

Natka pietruszki zawiera również chlorofil, który korzystnie wpływa na oczyszczenie krwi i na produkcję nowej. Ten cały zestaw składników sprawia, że natka pietruszki jest polecana na:

– oczyszczanie organizmu, głównie nerek i wątroby
– przykry zapach z ust, zgagę
– rozpuszczanie cholesterolu
– ułatwienie wchłaniania przez organizm innych substancji odżywczych
– wzmocnienie zębów i kości

Dodatkowo liście pietruszki wzmacniają układ odpornościowy i serce.

Natką pietruszki można okrasić wiele dań i zup – pasuje niemal wszędzie. Jednak aby podreperować organizm i zaaplikować mu zastrzyk witamin, należy „zwiększyć dawkę”: posiekaj garść natki pietruszki i dodaj szczyptę soli. Spożywaj ją codziennie przez 2-4 tygodnie i poczuj fantastyczny efekt 🙂