res:
Pierogi z kapustą i grzybami według Pięciu Przemian

Pierogi z kapustą i grzybami według Pięciu Przemian

1 komentarz

Święta coraz bliżej, kalendarz przypomina, że zostały już tylko dwa tygodnie:-) Świąteczne stoły już niedługo będą po brzegi zastawione apetycznymi potrawami. Jedną z potraw, bez których trudno sobie wyobrazić święta, są pierogi. Dlatego też dzisiaj na SamoUzdrawianiu przepis na pierogi z kapustą i grzybami według dalekowschodniej sztuki odżywiania – Pięciu Przemian.

Pierogi z kapustą i grzybami według Pięciu Przemian

Składniki:

Farsz:

O – ¾ szklanki wrzątku
Z – 20 dag suszonych grzybów, 1 łyżka masła
M – 1 cebula, szczypta czarnego pieprzu
W – sól do smaku
D – 20 dag kapusty kiszonej

Ciasto:

D – ½ kg mąki pszennej
O – wrząca woda

Przygotowanie:

Przygotować farsz: wodę doprowadzić do wrzenia, dodać grzyby, gotować, aż będą miękkie. Pokroić cebulę, zeszklić na maśle, dodać do grzybów. Następnie dodać pieprz, sól i kapustę kiszoną. Gotować przez około 15-20 minut. Zmiksować blenderem lub przepuścić przez maszynkę do mielenia.

Przygotować ciasto: wsypać mąkę do dużej miski, wlać do niej z czuciem wrzątek, posiekać ciasto drewnianym nożem, następnie zagnieść ręką ciasto, powinno być miękkie. Kawałek ciasta przełożyć na stolnicę posypaną mąką, resztę trzymać pod przykryciem, żeby nie wyschło. Ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką kółka, na środek nałożyć farsz, zlepić brzegi pierogów. Gotować we wrzącej osolonej wodzie do chwili wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Ciekawostka: Są dwie szkoły przygotowania ciasta na pierogi; jedni dodają do ciasta jajko, inni nie. Ciasto z jajkiem jest twardsze, ale można je cienko rozwałkować i nadaje się lepiej na uszka.

Pamiętajmy, że jest to przepis według Pięciu Przemian i wszystkie składniki należy dodać do siebie w ścisłej kolejności. Poniżej jeszcze „ściąga” wyjaśniająca, co oznaczają literki „O”, „Z”, „M”, „W” oraz „D”.

O – Żywioł Ognia
Z
– Żywioł Ziemi

M – Żywioł Metalu
W – Żywioł Wody
D – Żywioł Drzewa

Przepis pochodzi z książki „Zima w kuchni Pięciu Przemian”

  • Ania

    Cebula po usmażeniu z ostrego smaku -metal staje się smakiem słodkim -ziemia.
    Analogicznie woda surowa – smak słony po zagotowaniu staje się smakiem gorzkim – ogień.