res:
Pieczone chipsy z jarmużu

Pieczone chipsy z jarmużu

Dodaj komentarz

Jarmuż jest najbardziej gorzkim i najzdrowszym warzywem ze wszystkich kapustnych. Badania laboratoryjne pokazują, że bardzo skutecznie zapobiega on nowotworom i spowalnia ich rozwój.

Najlepszym sposobem gotowania jarmużu jest krótkie gotowanie go na parze albo podsmażenie na oliwie. Zdrową przekąską mogą być chipsy z pieczonego jarmużu.

Chipsy z jarmużu

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 8-10 minut

Składniki:

  • 1 pęczek jarmużu dowolnej odmiany
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 175 stopni (albo na 160 dla piekarników konwekcyjnych). Opłucz jarmuż i osusz go. Odrywaj pięciocentymetrowe kawałki liści. Przełóż je do dużej miski i wymieszaj z oliwą z oliwek i solą. Rozłóż jarmuż na blasze do pieczenia i piecz 8 do 10 minut albo do momentu, kiedy warzywo zrobi się chrupkie, ale nie całkiem suche. Schłodź je i zjedz.

Inna opcja: Zamiast oliwy z oliwek, użyj oleju sezamowego, a przed upieczeniem posyp jarmuż dwoma łyżkami sezamu. Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku i dodaj go do oliwy, po czym odstaw na dziesięć minut przed wymieszaniem z surowym jarmużem.

Chipsy z jarmużu są już gotowe:-)

Źródło: Dzika strona jedzenia