res:
Pięć Przemian, żywioły i przepis na pyszny domowy majonez

Pięć Przemian, żywioły i przepis na pyszny domowy majonez

Dodaj komentarz

Podstawa teorii Pięciu Elementów (Przemian, Żywiołów) opiera się na założeniu, że we wszystkim, co istnieje, można rozróżnić pięć aspektów, które przenikają się i wzajemnie na siebie oddziałują. Tymi aspektami (Elementami, Przemianami, Żywiołami) są: Ogień, Ziemia, Metal, Woda, Drzewo.

Każdy żywioł charakteryzuje określony smak, potencjał energetyczny, do każdego z nich jest przypisana pora roku, główne organy w ciele oraz emocje. Pięć Żywiołów przenika wszelkie aspekty życia, całe istnienie. Natomiast w Kuchni Pięciu Przemian koncentrujemy się głównie na ujarzmieniu i zharmonizowaniu żywiołów w posiłkach – podczas przygotowywania jedzenia. Na początku jest to trudne, dlatego przy każdym przepisie znajduje się skrótowa informacja, jaki żywioł reprezentuje dany produkt czy też przyprawa. Więcej o kuchni Pięciu Przemian dowiesz się z artykułu „Wiosna w kuchni Pięciu Przemian”.

Ujarzmij żywioły z kuchnią Pięciu Przemian

Zapoznaj się z żywiołami, sprawdź w jakich produktach oraz smakach one się kryją i wykorzystaj ich moc, aby przygotować smaczne i zdrowe potrawy.

Żywioł Ognia

Przykładowymi produktami z żywiołu ognia są: koperek, orzechy włoskie, kasza gryczana, piwo, czarna kawa (prawdziwa), czarna herbata, sałata.

Żywioł Ognia reprezentuje smak gorzki. Z organów wewnętrznych przypisuje się mu serce/jelito cienkie. Porą roku Ognia jest lato.

Żywioł Ziemi

Przykładowymi produktami z żywiołu ziemi są: siemię lniane, rumianek, bakłażany, buraki, pomidory, słodkie jabłka, dynia, marchew, oliwa z oliwek.

Żywioł Ziemi reprezentuje smak słodki. Z organów wewnętrznych przypisuje się mu śledzionę/żołądek. Porą roku Ziemi jest późne lato.

Żywioł Metalu

Przykładowymi produktami z żywiołu metalu są: ryż, owies, orzeszki ziemne, korzeń pietruszki, cebula, rozmaryn, imbir, wino ryżowe, curry, kalafior, rzeżucha, rzodkiewka.

Żywioł Metalu reprezentuje smak ostry. Z organów wewnętrznych przypisuje się mu płuca/jelito grube. Porą roku Metalu jest jesień.

Żywioł Wody

Przykładowymi produktami z żywiołu wody są: woda źródlana, woda mineralna, algi, sól, ostrygi, ślimaki, łosoś, karp, ciemne fasole, czarne grzyby, sery pleśniowe.

Żywioł Wody reprezentuje smak słony. Z organów wewnętrznych przypisuje się mu nerki/pęcherz moczowy. Porą roku Wody jest zima.

Żywioł Drzewa

Przykładowymi produktami z żywiołu drzewa są: brzoskwinie, wiśnie, pszenica, kwaśne winogrona, zsiadłe mleko, hibiskus, drożdże, melisa, świeże i młode zielone warzywa, kiełki.

Żywioł Drzewa reprezentuje smak kwaśny. Z organów wewnętrznych przypisuje się mu wątrobę/pęcherzyk żółciowy. Porą roku Drzewa jest wiosna.

Pięć przemian w kuchni – przepis na pyszny majonez

A teraz propozycja kulinarna dla wszystkich, którzy chcą sprawdzić, jak smakuje ujarzmienie żywiołów w kuchni Pięciu Przemian. Pamiętajmy, aby dodawać składniki dokładnie w takiej kolejności, jaka została podana;)

Źródło: wkuchnipieciuprzemian.pl

Majonez domowy

Składniki:
Z – 1 całe jajko
M – 1 łyżeczka musztardy
W – sól
D – sok z ½ cytryny
O – 1 łyżka świeżego koperku
Z – ¾ szklanki oleju słonecznikowego

Przygotowanie:
Jajko wbić do naczynia, dodać musztardę, sól, sok z cytryny oraz koperek. Zmiksować. Następnie nadal miksując wlewać olej wartkim strumieniem.

Gdyby majonez się jednak zwarzył, to zaczynamy wszystko od początku i do następnej porcji majonezu wkręcamy na końcu zwarzoną porcję.

Tego rodzaju majonez jest pyszny i nadaje się do wszystkiego; sałatek, kanapek, pasztetów itp.

Uwaga:
Majonez z innymi olejami, poza słonecznikowym, czasami się jednak warzy, chociaż jest to rewelacyjny przepis i do zwarzenia dochodzi bardzo rzadko, gdyby jednak tak się stało… to musimy zacząć wszystko od początku i do następnej porcji majonezu wkręcamy na końcu zwarzoną porcję.

Przepis pochodzi z książki „Wiosna w kuchni Pięciu Przemian”. Książka jest zbiorem ponad stu autorskich przepisów wegetariańskich opatrzonych zdjęciami apetycznych potraw. Przepisy dopasowane zostały do konkretnej pory roku z zachowaniem zasad Pięciu Przemian, dotyczących składników, przemian i smaków. W sześciu rozdziałach zawarte zostały przepisy na wiosenne zupy, surówki i sałatki, warzywa gotowane, duszone i pieczone, dania główne, przekąski i dodatki oraz desery.