res:
Pestki moreli - sposób na raka czy profilaktykę?

Pestki moreli – sposób na raka czy profilaktykę?

Dodaj komentarz

Morele to pyszne i bardzo zdrowe owoce. Zawierają wiele witamin, składników mineralnych, antyutleniaczy, przywracają równowagę kwasowo-zasadową, zapobiegają chorobom krążenia, wzmacniają wzrok. Natomiast pestki moreli zawierają pewien niezwykle cenny składnik – witaminę B17, której przypisuje się możliwość leczenia raka. Jednak na ile są w stanie rzeczywiście pomóc pestki moreli oraz witamina B17?

Pestki moreli – sposób na raka?

Za górami, za lasami, w odległej krainie, a konkretnie w dolinie Hunza w północno-wschodnim Pakistanie, żyje plemię, które fascynuje badaczy. W ich społeczności jeszcze do niedawna nie występowały tak powszechne choroby jak: nowotwory, wrzody, alergie, depresja, cukrzyca, astma, przeziębienia, grypa, próchnica zębów, czy zaburzenia umysłowe. Ze względu na swoje położenie geograficzne plemię Hunza było mocno odizolowane od współczesnej cywilizacji. Obecnie, w związku z lepszym połączeniem komunikacyjnym (choć i tak ciągle trudnym ze względu na warunki geograficzne) i dopływem przetworzonej żywności, Hunza coraz częściej zapadają na choroby, które dotychczas były im obce. Jednak zanim to nastąpiło, badacze dokładnie przyjrzeli się diecie plemienia Hunza. Ważnym odkryciem był fakt, że ludzie z plemienia Hunza spożywają duże ilości witaminy B17 (więcej odkryć oraz opis życia Hunza można znaleźć w książce „W krainie zdrowia plemienia Hunza”).

Niektóre badania wskazują, że spożywanie wysokich dawek B17 zapobiega nowotworom, a w niektórych przypadkach nawet je leczy. Witamina B17 zajmuje centralne miejsce w tzw. terapii metabolicznej witaminą B17, szeroko opisanej w książce „Świat bez raka”. Jednak potencjalne działanie lecznicze w początkowych stadiach choroby dotyczy wysokich dawek B17 w postaci tabletek lub zastrzyków, a nie w postaci pestek moreli. Dlaczego? Otóż nawet gdybyśmy każdego dnia zajadali pestki garściami, to i tak nie dostarczylibyśmy takich dawek B17, jaka jest skoncentrowana w tabletkach/zastrzykach. Podobnie jak w przypadku anemii jedzenie produktów bogatych w żelazo nie jest wystarczające – należy jeszcze przyjmować duże dawki żelaza w postaci tabletek.

Natomiast pestki moreli należy potraktować jako środek zapobiegawczy, jeden z elementów diety antynowotworowej, a nie jako lek przeciwko nowotworom. Chcę to podkreślić tym bardziej, że na wielu stronach internetowych ludzie bardzo często pytają ile pestek zażywać i jak często, aby wyleczyć się z raka…

Pestki moreli warto włączyć do diety i będą one tak samo wartościowe, jak brokuły, jarmuż, świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne, siemię lniane, owoce jagodowe i inne produkty o działaniu antynowotworowym  i wzmacniającym organizm.

Pestki moreli można kupić w wielu sklepach ze zdrową żywnością (w tym i w naszym sklepie www.Sklep.SamoUzdrawianie.pl. Mamy jedne z najtańszych na rynku;-)).

Składniki odżywcze

Na koniec jeszcze mała ciekawostka. Oprócz wspomnianej już wcześniej witaminy B17, pestki moreli zawierają m.in.:

– witaminę B15,
– kwas salicylowy (o działaniu bakteriobójczym),
– magnez;

Pestki moreli w kuchni możemy wymiennie używać z migdałami, choć warto mieć na względzie to, że owe pestki są gorzkawe. Zalecana dawka do spożycia to 1-2 pestki dziennie.

Pestki moreli w naszym sklepie:

pestki moreli