res:
Oznaczenia na plastikowych opakowaniach - sprawdź, które są bezpieczne dla zdrowia

Oznaczenia na plastikowych opakowaniach – sprawdź, które są bezpieczne dla zdrowia

Dodaj komentarz

Plastik jest nieodłącznym towarzyszem współczesnego człowieka. Żywność w opakowaniu plastikowym jest obecnie standardem. Jednak czy zastanawiałeś się jaki wpływ na zdrowie może mieć tego typu opakowanie? O tym w dzisiejszym artykule.

Oznaczenia na plastikowych opakowaniach

1 – PET – najczęściej robi się z tego butelki. Nie wolno podgrzewać ani używać ponownie. Uwalniają substancje podobne do hormonów np. estrogenów. Butelek np. z wodą, nie stawiajcie tam, gdzie byłyby oświetlone promieniami słonecznymi (parapet) albo podgrzewane.

2 – HDPE – polietylen o wysokiej gęstości. Bodaj najbezpieczniejsze tworzywo sztuczne. Można je wielokrotnie używać.

3 – PVC – może wydzielać toksyny i dlatego nie powinien mieć kontaktu z żywnością. Robi się z niego rury. Jego spalanie uwalnia do atmosfery dioksyny.

4 – LDPE – jest bezpieczniejszy niż PET, ale mniej bezpieczny niż HDPE. To z tego tworzywa mogą być robione folie w które pakowane są wędliny albo sery.

5 – PP – polipropylen – drugie, po HDPE najbezpieczniejsze tworzywo sztuczne. Badania wskazują, że jest obojętny fizjologicznie.

6 – PS – polistyren (np. styropian) – to z niego zrobione są np. kubki termiczne i opakowania na żywność w restauracji. Styropiany doskonale izoluje temperaturę (dlatego używa się ich do ocieplania budynków), ale nie powinny mieć kontaktu z żywnością (ciepłe i gorące potrawy). Styropiany mają małą odporność chemiczną w warunkach podwyższonej temperatury, szczególnie w kontakcie z tłuszczami. No i absolutnie nie wkładajcie opakowań styropianowych do kuchenki mikrofalowej.

7 – to plastiki, które nie zmieściły się w żadnej z wyższych grup. Zwykle to związki toksyczne lub bardzo toksyczne. Nie powinny mieć żadnego kontaktu z pożywieniem. Bodaj najgorszym z nich jest BPA czyli bisfenol. Tak jak wiele innych z tej grupy może uszkadzać system nerwowy i hormonalny.

Podsumowując: żywność najlepiej przechowywać w 2 lub 5. Absolutnie nie przechowywać (i nie dopuszczać do dłuższego kontaktu) w 3, 6 i 7. Można przechowywać przy zachowaniu środków ostrożności w 1 i 4.

Źródło: Nauka. To lubię >>