res:
Olej z nasion konopi siewnej - właściwości, zastosowanie

Olej z nasion konopi siewnej – właściwości, zastosowanie

Dodaj komentarz

Pierwsze skojarzenia z konopiami najprawdopodobniej nie są ani zdrowotne, ani kosmetyczne 😉 Olej, który dziś chciałabym przedstawić, jest wytwarzany z tzw. konopi siewnej, czyli odmiany konopi, która nie posiada właściwości narkotycznych.

Właściwości lecznicze

Spożywczy olej z konopi ma zielony odcień i pyszny orzechowy smak. Zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 oraz optymalny stosunek tych kwasów (3:1). Oprócz tego znajdziemy w nim witaminy A, E, magnez, wapń, cynk.

Olej z nasion konopi ma podobne działanie do oleju lnianego, zawiera również niewiele mniej dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega-3 co olej lniany.

Olej jest bardzo pomocny przy następujących chorobach i dolegliwościach:

  • Choroby serca i układu krwionośnego. Już 4-5 łyżeczek oleju dziennie obniża cholesterol i trójglicerydy, zmniejszając ryzyko zakrzepicy żył głębokich, nadciśnienia i miażdżycy.
  • Stany zapalne różnego pochodzenia (choroba Crohna, reumatoidalne zapalenie stawów).
  • Problemy skórne. Wspomaga leczenie trądziku, łuszczycy, atopowego zapalenia skóry, egzemy, rumieni, grzybicy skóry, a także przyspiesza gojenie się skaleczeń i otarć.
  • Problemy neurologiczne. Olej z nasion konopi wzmacnia układ nerwowy, poprawia koncentrację a także wspomaga leczenie łagodnej depresji.
  • Choroby układu oddechowego. Przynosi ulgę przy chorobach górnych i dolnych dróg oddechowych, zapaleniu zatok przynosowych, astmie.
  • Zaburzenia gospodarki hormonalnej. Ułatwia przejście menopauzy, łagodzi bóle menstruacyjne, zmniejsza syndrom napięcia przedmiesiączkowego.

Zastosowanie kosmetyczne

To nie koniec dobroczynnych właściwości oleju z konopi. Oprócz cennej pomocy w uporaniu się z różnymi chorobami, olej konopny możemy wykorzystać jako kosmetyk.

Ten olej ma świetne właściwości odżywcze, regeneracyjne, przeciwalergiczne, zapobiega starzeniu się skóry. Chlorofil, który powoduje zielone zabarwienie oleju, działa przeciwzapalnie i łagodząco.

Olej bardzo dobrze się wchłania, nie pozostawiając przy tym tłustej warstwy typowej dla olejów. Do czego jest polecany olej konopny? Oto jego możliwości:

  • intensywnie nawilża skórę suchą i odwodnioną,
  • łagodzi świąd, podrażnienia, zaczerwienienia,
  • łagodzi stany zapalne skóry,
  • reguluje wydzielanie sebum, działa przeciwtrądzikowo,
  • stosowany na włosy – nadaje im połysk,
  • koi obolałe mięśnie, stawy i ścięgna (np. po intensywnym wysiłku fizycznym lub przy reumatoidalnym zapaleniu stawów),
  • ochrania skórę przed atakiem wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie skóry.

Olej z nasion konopi w kuchni

Raczej w większości sklepów ze zdrową żywnością powinieneś dostać olej tłoczony na zimno. Taki olej posiada dużo więcej cennych składników niż olej rafinowany, lecz można go spożywać wyłącznie na zimno – nie możemy na nim smażyć, piec i dodawać do gotujących się potraw.

Olej z nasion konopi świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek i innych dań spożywanych na zimno.

Czy bogactwo jego możliwości skłoniło Cię do włączenia oleju do swojej diety? Na pewno warto spróbować! Olej z nasion konopi możesz kupić w AleZielonymSklepie. Aby przejść do sklepu kliknij w link >> olej konopny << lub zdjęcie poniżej.