res:
Olej lniany do diety dr Budwig

Olej lniany do diety dr Budwig

1 komentarz

Czy słyszeliście o diecie dr Budwig? Pisaliśmy o niej trochę jakiś czas temu >> „Dieta dr Budwig i moc oleju lnianego„. Niemiecka lekarka dr Johanna Budwig została uznana za jeden z największych autorytetów na świecie w dziedzinie tłuszczów i olejów. Odkryła lecznicze właściwości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych na choroby nowotworowe i cywilizacyjne. Jako najbogatsze źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych dr Budwig wskazywała olej lniany. Johanna Budwig prowadziła własną klinikę, „na koncie” miała tysiące wyleczonych pacjentów chorych na raka, cukrzycę, miażdżycę, wrzody żołądka, problemy dermatologiczne i wiele innych. Metoda leczenia dr Budwig wykazała 90% skuteczności w leczeniu chorób nowotworowych i innych chorób cywilizacyjnych w 2200 udokumentowanych przypadkach. Sama dr Budwig wyleczyła się z raka, stosując swoją metodę, a zmarła  w wieku 95 lat na skutek wypadku w domu.

Metoda leczenia polegała głównie na odpowiedniej diecie, w której centralne miejsce zajmuje olej lniany. Dieta dr Budwig bezwzględnie zakazuje produktów przetworzonych, cukrów (białego i brązowego), sztucznych słodzików, rafinowanych tłuszczy, produktów smażonych, tłustego nabiału. W zamian za to zaleca m.in.: duże ilości świeżych warzyw, świeże owoce, ryby (najlepiej łosoś tęczowy, makrela, tuńczyk), produkty z pełnych ziaren zbóż, świeżo wyciskane soki owocowe, zmielone siemię lniane, ograniczenie spożycia mięsa i drobiu. Dodatkowymi wskazaniami są: ruch (odpowiednio dopasowany do potrzeb danej osoby), częste przebywanie na świeżym powietrzu, odpoczynek, który regeneruje.

Najlepszy olej lniany do diety dr Budwig

Olej lniany do diety dr Budwig musi być uzyskany w odpowiedni sposób (tłoczony na zimno) i na każdym etapie produkcji musi pozostać w odpowiednio niskiej temperaturze 4-10 stopni. Taki olej ma krótki termin przydatności do spożycia (około 3 miesięcy). W tym czasie należy go spożyć, chociaż nic się nie stanie jeśli jeszcze tydzień lub dwa tygodnie później użyjemy takiego oleju. Oleje, które stoją na sklepowych półkach w temperaturze pokojowej, nie nadają się do diety dr Budwig – zawierają one mniejszą ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Istnieje też „wersja spiskowa” – nasiona użyte do produkcji takiego oleju mogą pochodzić z nasion modyfikowanych genetycznie.

Olej lniany ma specyficzny smak, nie wszystkim może przypaść do gustu, jednak po pewnym czasie stosowania można się przyzwyczaić i nawet polubić:) Należy też powiedzieć o jeszcze jednej, bardzo ważnej rzeczy – oleju lnianego nie można używać do smażenia.

Na koniec mamy jeszcze propozycję kulinarną – majonez na bazie oleju lnianego:

Składniki:

– 3 łyżki oleju lnianego,
– 3 łyżki jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu,
– 3 łyżki chudego twarogu,
– 1 łyżeczka musztardy,
– sok z połówki cytryny,
– ulubione zioła i sól do smaku,

Wykonanie:

Miksujemy przez około 5 minut olej, twaróg i jogurt, tak jak do pasty budwigowej. Następnie dodajemy sok z cytryny, musztardę, sól, zioła i miksujemy jeszcze przez chwilę, aż zmieszają się wszystkie składniki. Smacznego:-)

Olej lniany do diety dr Budwig. Olej lniany powstaje tradycyjną metodą tłoczenia na zimno z nasion lnu charakteryzujących się wysoką zawartością Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) z rodziny omega-3. Stała kontrola nad procesem tłoczenia zapewnia mu najwyższą jakość i aktywność biologiczną zawartych w nim NNKT, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nasza dieta powinna być wzbogacana w NNKT, gdyż organizm ludzki ich nie wytwarza. Kwasy te wpływają korzystnie na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Książki, które dotychczas ukazały się o diecie dr Budwig to:Cud oleju lnianego, „Dieta dr Budwig

  • Rena

    Olej lniany dobtakiej diety musi być swieży, wycisnięty z lnu złocistego i odrazu spożyty.Olej sprzedawany w butelkach jest bezwatrościowy ,gdyz po kilku godzinach traci swoje właściwości.