res:
Olej kokosowy w kuchni - przepis na wegetariański smalec ziołowy

Olej kokosowy w kuchni – przepis na wegetariański smalec ziołowy

Dodaj komentarz

Co można zrobić z olejem kokosowym? O możliwościach jego wykorzystania pisaliśmy we wcześniejszym artykule („BIO olej kokosowy nierafinowany”). Dziś przedstawiamy jeden z przepisów kulinarnych z zastosowaniem oleju kokosowego – smalec ziołowy.

Składniki:

– 500 g oleju kokosowego
– 15-20 łyżek oleju lnianego tłoczonego na zimno
– 2 duże cebule
– 2-3 jabłka
– zioła: majeranek, rozmaryn, szałwię, czosnek, nieco hyzopu i tymianku, sól, pieprz

Wykonanie:

Pokrojoną cebulę szklimy na odrobinie tłuszczu kokosowego, następnie podgrzewamy cały tłuszcz i krótko zagotowujemy w nim starte jabłka. Teraz dodajemy drobno posiekane zioła: majeranek, rozmaryn, szałwię, czosnek, nieco hyzopu i tymianku, sól, pieprz i olej lniany. Masę trzeba dobrze rozmieszać i napełnić nią naczynie kamionkowe lub słoiki – w nich smalec ma ostygnąć.

Smacznego 🙂

Przepis pochodzi z książki „Zioła. Uprawa, zbiór, zastosowanie”.