res:
Jak oczyścić warzywa i owoce z bakterii, pasożytów i pestycydów

Jak oczyścić warzywa i owoce z bakterii, pasożytów i pestycydów

4 komentarze

Mycie warzyw pod bieżącą wodą to jeszcze nie wszystko. Oto prosty sposób jak oczyścić warzywa i owoce z bakterii i ewentualnych pasożytów.

Mycie warzyw i owoców

Mycie warzyw i owców pod strumieniem bieżącej wody jest uzasadnione wtedy, gdy mamy własny ogródek i pewność skąd pochodzą nasze rośliny. Gdy zaopatrujemy się w warzywa i owoce ze sklepu (jak podejrzewam jest to większość z nas), trzeba mieć świadomość, że przechodzą one długą drogę (czasem nawet tysiące  i setki kilometrów) zanim trafią w nasze ręce. Mycie pomidora w wodzie nie usunie z niego „podejrzanych” bakterii, a tym bardziej  ewentualnych pasożytów czy pestycydów. Co więc możemy zrobić, aby pozbyć się ich lub chociażby zminimalizować ich negatywny wpływ? Oto prosty sposób:

– Napełnij komorę zlewozmywaka lub dużą miskę zimną wodą.
– Wsyp do wody kilka łyżek stołowych soli kuchennej i wlej świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
– Włóż do wody owoce i warzywa i pozostaw na pięć do dziesięciu minut.

Następnie opłucz je starannie pod bieżącą wodą. Jeśli od razu nie zjemy warzyw i owoców, to po tej „kąpieli” należy je trzymać w lodówce.

Taka kąpiel cytrynowa niszczy bakterie, ewentualne pasożyty oraz neutralizuje środki chemiczne stosowane w rolnictwie.

Źródło: „Oczyszczanie organizmu” Denise Whichello Brown

  • Jan

    jasne

  • Marta

    Mozna te umyc je w ten sam sposob uywajac ocet jablkowy

    • Magda M.

      Dziękujemy za informację.

  • aneta

    Lub sodę oczyszczoną