res:
Który miód jest najzdrowszy?

Który miód jest najzdrowszy?

Dodaj komentarz

Z całą pewnością wyjątkowy smak miodu >> znany jest wszystkim osobom, które uwielbiają tę słodycz w swoich ustach. Lecz miód to nie tylko słodki smak. To przede wszystkim wyjątkowe właściwości zdrowotne. Pojawia się zatem pytanie który miód jest najzdrowszy?

Oczywiście taki, jaki w pełni wytworzą pracowite pszczoły z kwiatowego nektaru. Niestety niektórzy pszczelarze dokarmiają swoje pszczoły cukrem, co sprawia, że miód nie ma już takiej wartości. Należy więc znaleźć takie miejsce zakupowe, gdzie dostaniemy naturalny miód najwyższej jakości.

Początki miodowej historii

Pierwsze pszczoły pojawiły się około 140-150 milionów lat temu wraz z pojawieniem się pierwszych kwiatów. Pierwsze wzmianki o cudownych właściwościach miodu zaczęły się pojawiać już w starożytności. Miód miał znaczenie w religii oraz symbolice i był stosowany jako składnik wielu potraw – również w celach leczniczych.

Wzmianki o najzdrowszym miodzie >> pojawiają się na całym świecie. Na bliskim wschodzie oraz w Egipcie miód był stosowany do balsamowania zmarłych, natomiast w starożytnym Rzymie jako afrodyzjak. Najstarszy odkryty ślad pszczelarstwa liczy około 8 tysięcy lat i jest to malowidło naskalne w jaskini Arana w Hiszpanii.

W Polsce miód >> jest stosowany od wielu pokoleń i można go uznać za nieodłączny element kultury słowiańskiej.

najzdrowszy miód

Jakie miód ma właściwości i w jaki sposób można je wykorzystać?

Leczniczych właściwości miodu jest bardzo wiele. Dużo zależy od rodzaju kwiatów, z jakich został przez pszczoły zebrany.

  • Przede wszystkim każdy miód posiada właściwości bakteriobójcze.
  • Zawiera też sporo witamin i minerałów, które wzmacniają nasz organizm podczas choroby. Aby tak się stało najlepiej wypić łyżkę miodu na czczo.
  • Bardzo często miód dodawany jest do różnych napojów lub herbat. Jest to bardzo dobry sposób, aby zapewnić sobie dodatkową dawkę mikroelementów.

Pamiętajmy, aby nie zalewać miodu wrzątkiem, gdyż traci on swoje cenne właściwości. Najlepiej rozpuścić wcześniej miód lub też dodać go do już lekko ostudzonego napoju.

Najzdrowsze miody w Polsce

Najzdrowszy miód >> powstaje zawsze w momencie, gdy jest dobra pogoda – taka która nie utrudnia pracy pszczołom. Miody nazywane i rozróżniane są ze względu na rodzaj kwiatu, z którego nektar został zebrany. W związku z tym wyróżniamy miody: nektarowe, spadziowe oraz mieszane. W Polsce najpopularniejszy jest miód rzepakowy, gryczany, akacjowy i lipowy. Nazwa miodu zależna jest też od momentu jego zbioru i miejsca, w jakim ule są posadowione.

Miody spadziowe zbierane są przez pszczoły z wydzielin pasożytujących na liściach drzew owadów. W Polsce są to zazwyczaj drzewa iglaste lub drzewa lipy. Miody spadziowe stanowią mieszankę tych dwóch wymienionych.

Pszczoły od wieków budzą powszechny zachwyt oraz szacunek. Wkładają w swoją pracę wiele zaangażowania i zarazem żyją krótko. Zwłaszcza w okresie, kiedy mają dużo pracy. Nic więc dziwnego, że najzdrowsze miody nazywany jest też nektarem bogów.