res:
Mleko roślinne - poznaj jego zalety

Mleko roślinne – poznaj jego zalety

Dodaj komentarz

Mleko roślinne (inna nazwa to po prostu napój roślinny) kupowane jest często jako alternatywa dla mleka krowiego, skierowane głównie do osób z nietolerancją laktozy zawartej w mleku krowim. Jednak poza wyglądem i smakiem mleko roślinne nie posiada tych samych właściwości, co mleko krowie.

Roślinny odpowiednik mleka to głównie produkt węglowodanowy, z małą ilością białka i tłuszczy. Składniki, z których zrobione jest mleko, mogą również uczulać (jak np. orzechy). Warto zwracać również uwagę na właściwości ziaren i orzechów użytych do produkcji danego rodzaju mleka.

Mleko roślinne – jaki skład

Poza ziarnami, orzechami i nasionami w składzie mleka roślinnego możemy również znaleźć:

  •  wodę – należy zwrócić uwagę, jaki jest stosunek wody do ilości użytych produktów
  • różnego rodzaju cukry i słodziki wzbogacające smak produktu
  • składniki dodatkowe: wapń, witaminy: D i A oraz witaminy z grupy B – dla wzbogacenia wartości mleka
  • olej słonecznikowy
  • sól
  • emulgatory i aromaty
  • stabilizatory
  • regulatory kwasowości (np. fosforany potasu, węglan wapnia)
  • barwniki (np. beta karoten)
  • ekstrakty smakowe

Kupując napój roślinny >> należy zwrócić uwagę na skład kupowanego produktu – ważne, by był jak najkrótszy. Najlepiej, jeśli mleko zawiera tylko wodę i konkretny produkt roślinny, z którego jest zrobione. Należy pamiętać, że najzdrowsze jest mleko roślinne, które nie ma w składzie cukru, dużej ilości konserwantów i sztucznych barwników.

mleko roślinne

Jak zrobić napój roślinny?

Mleko roślinne >> kojarzy nam się głównie z mlekiem sojowym, jednak może być zrobione z różnych produktów roślinnych – orzechów, migdałów czy pestek. Można też w prosty i szybki sposób zrobić takie mleko samodzielnie w domu: nasiona lub ziarna moczymy przez noc, następnie płuczemy i miksujemy w blenderze z dodatkiem wody. Migdały i orzechy należy przed blendowaniem sparzyć wodą, aby pozbyć się gorzkiej skórki. Gęstość otrzymanego mleka uzależniona jest od ilości wody, jaką dodajemy do ziaren. Tak przygotowaną miksturę przelewamy i wyciskamy przez gazę do szklanego naczynia.

Tak przygotowane mleko jest gotowe do spożycia, a to co zostanie na gazie, czyli pozostałości po orzechach lub ziarnach możemy również wykorzystać – na przykład jako nadzienie do naleśników czy ciast lub jako zagęstnik do sosów lub zup.

W ten sposób możemy przygotować mleko jaglane, mleko migdałowe, mleko kokosowe, mleko ryżowe, mleko z orzechów nerkowca, mleko owsiane, gryczane, jęczmienne i orkiszowe. Po przygotowaniu mleko należy przechowywać w lodówce, aby zachowało swoje walory smakowe.