
Mięta – orzeźwiające zioło na upalne dni
Gdy słupki rtęci skaczą bez opanowania w górę, oprócz chłodnika możemy poratować się zielonym ziołem stworzonym przez Matkę Naturę specjalnie na upały. Mowa oczywiście o mięcie;)
Mięta – zastosowania i właściwości
Mięta jest bardzo ciekawym ziołem. W ciepłych porach roku doskonale chłodzi i gasi pragnienie. Można z niej zrobić herbatkę lub dodać świeże listki do lemoniady albo wody z cytryną. Można przygotować napar i dodać do kąpieli – wtedy orzeźwi i nieco ochłodzi. Mięta doskonale sprawdza się jako dodatek do twarożku, pomidorów (zamiast bazylii), ryb. Na chłodne dni jest idealna do lodów i deserów. Pomocna przy bólach brzucha i kłopotach z trawieniem. Ale to jeszcze nie wszystko – jej kolejnym zastosowaniem jest odstraszanie komarów. Aby choć trochę zmniejszyć ilość wizyt tych irytujących gości, wystarczy posadzić ją na oknie.
W zależności od upodobań mięty możemy używać w wielu kombinacjach:
– jako herbatki – wystarczy kilka listków mięty zaparzyć wrzątkiem, napar ostudzić. Dodatkowo można wrzucić kilka kostek lodu. Pysznie, zdrowo i orzeźwiająco.
– jako składnik chłodniku – kilka drobno posiekanych listków mięty dodaj do ulubionego chłodniku (kilka przepisów proponujemy w artykule „Uff jak gorąco – przepisy na chłodnik”.
– jako składnika mizerii – „zwykłą” mizerię z ogórków, śmietany (opcjonalnie oliwy) oraz pieprzu i soli, możesz wzbogacić kilkoma listkami posiekanej mięty.
– jako wywaru do kąpieli – garść mięty zalej wrzątkiem (np. 1 szklanką wrzątku). Parz pod przykryciem 15 minut. Listki odcedź, wywar dodaj do kąpieli. Mięta posiada moc orzeźwiania i leczenia podrażnień.
Wszystkich zainteresowanych ziołolecznictwem zapraszamy do działu z książkami >> „Ziołolecznictwo„.