res:
Takie małe, a takie zdrowe! Nasionka Chia!

Takie małe, a takie zdrowe! Nasionka Chia!

Dodaj komentarz

Dlaczego warto włączyć nasiona chia do codziennego jadłospisu? Ponieważ są bardzo bogate w składniki odżywcze! Mało kto wie, ze te niepozorne, małe, czarne kuleczki są źródłem przeciwutleniaczy, kwasów omega-3, błonnika, białka oraz witamin, a ich neutralny smak sprawia, że mogą być dodawane do sałatek, ciast, sosów, koktajli, czy chleba.

Co ciekawe, w języku Majów chia oznacza siłę, stąd produkt ten postrzegany jest jako przynoszący ogólną witalność i sprawność organizmu dostarczając mu szerokiego spektrum niezbędnych składników odżywczych przy jednoczesnej minimalnej ilości kalorii. Dwie łyżki stołowe chia (optymalna dzienna dawka dla osoby dorosłej) pokrywają w 1/3 zapotrzebowanie na zawarte w nich składniki odżywcze.

Nasiona chia zawierają następujące składniki odżywcze:

  • błonnik,
  • białko (łatwo przyswajalne, rozpuszczalne w wodzie),
  • tłuszcz (z czego większość stanowią kwasy omega-3),
  • cynk,
  • wapń,
  • selen,
  • potas,
  • żelazo,
  • magnez
  • fosfor,
  • a także witaminy: B1, B2 i B3.

Takie małe nasiona i tak dużo składników odżywczych ? Tak! 🙂
Dla porównania przedstawiamy nasionka chia i ich wartości odżywcze w odniesieniu do kilku przykładowych produktów spożywczych. Nasionka chia posiadają:

  • 8 razy więcej omega-3 niż hodowlany łosoś atlantydzki,
  • 6 razy więcej wapnia niż mleko,
  • 3 razy więcej żelaza niż szpinak,
  • 2 razy więcej błonnika niż otręby,
  • 15 razy więcej magnezu niż brokuły,
  • 4 razy więcej selenu niż len.

Nasiona-Chia

Nasionka chia bardzo prosto włączyć do diety, zaś ich spożywanie pozytywnie wpływa na wiele obszarów funkcjonowania naszego organizmu:

  1. Przede wszystkim spożywanie tego produktu usprawnia pracę układu trawiennego, zwalcza wolne rodniki, poprawia niektóre parametry krwi, co korzystnie wpływa na profilaktykę chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycę typu drugiego.
  2. Dodatkowo, nasionka chia wzmacniają układ kostny, chronią wątrobę, jelita oraz nerki, zapobiegają tworzeniu się blaszek miażdżycowych i poprawiają wchłanialność substancji odżywczych z innych pokarmów.
  3. Co więcej, nasionka chia cechują się działaniem detoksykującym  organizm, poprawiającym pamięć i koncentrację, a także zapewniają prawidłowy wzrost tkanek.
  4. Produkt ten przyczynia się także do zachowania zdrowego wyglądu włosów, paznokci, skóra, a także utrzymania prawidłowego widzenia.

To wszystko sprawia, że nasiona chia są szczególnie polecane dla dzieci, kobiet w ciąży oraz osób starszych. Z cała pewnością, dzięki swym właściwościom nasionka chia zasługują, aby znaleźć się w grupie produktów SUPERFOODS – superżywności.

Poza wspaniałymi właściwościami odżywczymi, nasiona chia pomagają skutecznie schudnąć.
Po spożyciu, nasionka pęcznieją w żołądku i zwiększają swoją objętość siedmiokrotnie powodując uczucie sytości. Jakby tego było mało rozkładają się powoli, przez co dłużej jesteśmy najedzeni i nawet nie myślimy o podjadaniu między posiłkami.
Chia wchłania się z jelita cienkiego do krwiobiegu wolniej niż większość innych pokarmów. Oznacza to również łagodniejszy i powolniejszy wzrost poziomu cukru i tłuszczu we krwi. W ten sposób ograniczany jest nadmiar węglowodanów – przyczyna największej epidemii otyłości w historii.

Nasionka chia możemy przyrządzać na wiele sposobów, w zależności od naszych upodobań. Oto przykłady posiłków, w których możemy wykorzystać nasze nasionka:

  • koktajle
  • puddingi
  • sałatki
  • naleśniki
  • omlety
  • kasze
  • budyń
  • zupy i sosy
  • dżemy
  • ciasta
  • owsianki i musli
  • jogurty

Zachęcamy, aby wypróbować prosty przepis na smaczny i zdrowy koktajl z nasionkami chia.

To, co będziesz potrzebować:
– 1 szklanka ulubionego mleka roślinnego (250 ml) np. kokosowe, migdałowe
– 2 łyżki nasion chia
– 1 banan
– 1 łyżeczka miodu (pamiętajmy miód to zdrowie!:)
– ulubione dodatki do podania np.: listki świeżej mięty, kilka jagód, borówek, truskawek, malin

Sposób wykonania:
Obierz banana ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki. Następnie wrzuć je do blendera i zalej ulubionym mlekiem roślinnym. Pamiętaj, aby dodać łyżkę miodu. Całość miksuj do momentu uzyskania jednolitego napoju. W dalszej kolejności dodaj nasionka chia. Wmieszaj i odstaw na 10 minut aż nasionka napęcznieją. Na koniec udekoruj koktajl ulubionymi owocami.

Smacznego! 🙂