res:
Lista warzyw i owoców szczególnie narażonych na skażenie pestycydami

Lista warzyw i owoców szczególnie narażonych na skażenie pestycydami

1 komentarz

„Brudna” 12-stka, czyli warzywa i owoce w handlu zawierające najwięcej pestycydów (w kolejności od najbardziej skażonych):

1. Seler naciowy
2. Brzoskwinie
3. Truskawki
4. Jabłka
5. Nektarynki
6. Słodka papryka
7. Szpinak
8. Wiśnie
9. Jarmuż
10. Ziemniaki
11. Winogrona
12. Sałata

Lista „brudnej 12-stki” powstała na podstawie badań żywności w USA w 2010. Zrezygnowanie z zakupów „brudnej 12-stki” i spożywanie w zamian innych warzyw i owoców oznacza mniej więcej o 80% mniejsze spożycie różnego rodzaju pestycydów. Według badań do najmniej zanieczyszczonych warzyw i owoców należą między innymi: cebula, awokado, ananas, szparagi, kiwi, kapusta.

Badania zostały wykonane w USA ale podobny trend jest w Europie. Podobne badania w Unii Europejskiej, przeprowadzone w 2008 roku, wykazały nienotowane do tej pory w Unii rekordy zawartości pestycydów w badanej żywności. Pięć najczęściej spotykanych pestycydów było zaklasyfikowanych jako kancerogenne, mutagenne lub o działaniu destrukcyjnym dla równowagi hormonalnej. Do najbardziej skażonych w Unii Europejskiej należały: brzoskwinie, truskawki, sałata i jabłka (dane z 2007) oraz winogrona, banany i słodka papryka (dane z 2008).

Przykładowo, winogrona są podatne na choroby grzybicze podczas transportu, stąd im bardziej odległe miejsce pochodzenia tym większe prawdopodobieństwo, że zostały odpowiednio „zakonserwowane”. Przeprowadzone w 2008 badania winogron zakupionych w supermarketach Unii Europejskiej wykazały, że 99% zbadanych próbek zawierało pestycydy, jedna próbka winogron zawierała średnio 7 różnych, w tym zakazane ze względu na zbyt dużą toksyczność. Według obowiązujących norm 1/3 nie nadawała się do spożycia.

Wiele badań wykazało niekorzystny wpływ pestycydów na rozwój układu nerwowego, dlatego szczególnie zagrożone ich szkodliwym działaniem są dzieci i kobiety w ciąży.

SZCZEGÓLNIE TE warzywa i owoce warto kupować:

  • prosto od zaufanych, lokalnych producentów
  • z ekologicznych upraw
  • w sezonie ich zbiorów (poza sezonem są importowane, długo przechowywane lub produkowane w warunkach szklarniowych – takie warunki wymagają większego zużycia środków chemicznych)

Źródło: http://lokalnazywnosc.pl/blog/ktore-warzywa-i-owoce-warto-kupowac-ekologiczne