res:
Kurkuma - apetyczna przyprawa i... naturalny antybiotyk

Kurkuma – apetyczna przyprawa i… naturalny antybiotyk

Dodaj komentarz

Czy wiesz, że kurkuma to coś więcej niż tylko przyprawa? Ten żółtawy proszek, który najprawdopodobniej wielu z nas posiada w swoim zestawie przypraw,  ma bardzo korzystny wpływ na organizm. Dziś uchylam rąbka tajemnicy tej rośliny.

Poznaj kurkumę

Kurkuma należy do rodziny imbirowatych. Z wyglądu przypomina kłącze imbiru, lecz wnętrze  po przecięciu jest włókniste, w kolorze pomarańczowym – tak, jak na poniższym zdjęciu.

Kłącza kurkumy są stosowane jako świeże lub parzone wrzątkiem, a następnie suszone i mielone na proszek, który jest nam tak dobrze znany jako przyprawa. Jest on lekko gorzkawy i ziemisty w smaku.

Jest ona również naturalnym, dość silnym barwnikiem – gdy przypadkowo zabrudzimy ubranie, możemy mieć problemy z wywabieniem plamy.

Jest jedną z podstawowych przypraw kuchennych w krajach Azji i Bliskiego Wschodu, m.in. wchodzi w skład curry. Medycyna ajurwedyjska, wywodząca się z Indii, od wieków chętnie wykorzystuje cenne właściwości kurkumy.

Kurkuma – naturalny antybiotyk

W medycynie naturalnej kurkuma jest uważana za naturalny antybiotyk. Posiada wiele cennych składników, m.in.: kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, witaminy, minerały, czy też kurkuminę – składnik, który należy do tzw. grupy polifenoli. Według naukowców kurkumina bardzo korzystnie oddziałuje na zdrowie: wspomaga pracę stawów, prostaty, działa ochronnie na tkankę nerwową mózgu.

Kurkumie przypisuje się również właściwości antynowotworowe.

kurkuma

Jak zwiększyć wchłanianie kurkumy

Szczyptę kurkumy warto dodawać do codziennych posiłków. Można ją również spożywać z jogurtem lub kefirem, wystarczy dodać jedną płaską łyżeczkę i dokładnie wymieszać.

Aby zwiększyć jej wchłanianie, można ją stosować na dwa poniższe sposoby:

Kurkuma z żółtkiem jaja

Składniki:

  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1-2 żółtka jajka
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Spożyć w ciągu dnia.

Napój z kurkumy

Składniki:

  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 litr wody

Wodę zagotowujemy, dodajemy łyżeczkę kurkumy, gotujemy dziesięć minut. Po ostudzeniu można wypić. Kurkuma będzie stopniowo opadać, tak więc najlepiej wypić napój do 4 godzin po przyrządzeniu.

Kurkuma >> powinna być dostępna w każdym sklepie spożywczym. Natomiast duże opakowania sproszkowanej kurkumy lub kurkumę w tabletkach dostaniemy w niektórych sklepach ze zdrową żywnością.