res:
Kiszonki na zdrowie i urodę

Kiszonki na zdrowie i urodę

Dodaj komentarz

Kiszona kapusta czy ogórki to jedne z najlepszych produktów, które możemy spożywać w chłodniejszych porach roku. Kiszonki zawierają w sobie nie tylko witaminy, ale i bakterie kwasu mlekowego, które są naturalnym probiotykiem.

Zalety kiszonek

Kiszonki to samo zdrowie. Kwas mlekowy powstający w procesie fermentacji pozytywnie wpływa na florę bakteryjna w jelitach i dzięki temu wzmacnia nasz system immunologiczny. Jednak to nie jedyna zaleta kiszonek!

  1. Kiszonki to znakomite źródło witamin z grupy B, które regulują metabolizm i wzmacniają organizm. Znajdziemy w nich także duże ilości witamin A,C,E i K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu.
  2. Kiszone warzywa zawierają mnóstwo błonnika, który pobudza do pracy jelita i sprzyja zachowaniu prawidłowej wagi.
  3. Kiszonki są niskokaloryczne. Jeden, średniej wielkości kiszony ogórek to tylko 12 kcal. Jest to spowodowane działalnością bakterii mlekowych, które przekształcają cukier zawarty w warzywach i owocach w kwas mlekowy.
  4. Woda z kiszonek jest równie wartościowa co same kiszone produkty, gdyż w procesie fermentacji wszystkie cenne składniki przenikają również do soku.
  5. Najlepsze są kiszonki wykonane samodzielnie. Robione w sposób przemysłowo zazwyczaj zawierają środki konserwujące lub przyspieszacze. Zdecydowanie lepiej kupić kapustę czy ogórki i przygotować kiszonki samodzielnie.

kiszonki

Co można kisić?

Do kiszenia najlepiej nadadzą się produkty z wysoką zawartością cukru i wody. Oprócz najpopularniejszych warzyw takich jak kapusta i ogórki, ukisić można też:

  • buraki,
  • kalafior,
  • marchew,
  • cebulę,
  • czosnek,
  • paprykę,
  • a także takie owoce jak cytryny, śliwki, jabłka czy gruszki.

Produkty powinny być świeże i dojrzałe.

Proces robienia kiszonek

Kiszenie jest niezwykle proste. Należy włożyć warzywa lub owoce do słoja i zalać je solanką. Tylko kapustę przygotowuje się nieco inaczej:

  1. Szatkuje się ją, soli, ugniata i czeka aż puści sok.
  2. Dodajemy również zioła takie jak koper, ziele angielskie, a także czosnek, cebulę i chrzan.
  3. Przez pierwsze dni słoik powinien być trzymany w temperaturze około 17-18 stopni Celsjusza i koniecznie musi być otwarty.
  4. Potem należy go zamknąć, żeby zabezpieczyć produkt przed rozwojem pleśni i przenieść w chłodne miejsce, by zastopować fermentację.

Jeśli jesteś smakoszem ogórków kiszonych, poznaj przepis, który zachwycił niejedno podniebienie: Przepis na domowe ogórki kiszone >>

Kiszonki to skuteczny i smaczny sposób na wzmocnienie odporności w okresie jesienno-zimowym. Kiszonki w diecie – to się zwyczajnie opłaca, bo możemy je przygotować samodzielnie w domowym zaciszu.

Jeśli szukasz gotowych kiszonek, sprawdź produkty cenionej firmy BioFood >>