res:
Kasza gryczana - cenne źródło wielu składników odżywczych

Kasza gryczana – cenne źródło wielu składników odżywczych

Dodaj komentarz

Kasza gryczana jest znana od dawna, a w pogodni za super-żywnością i nowinkami zdrowotnymi, można zapomnieć o tej skromnej kaszy, która nieodmiennie wpisuje się w krajobraz naszego kraju. Warto ją dodać do swojego menu!:-)

Kasza gryczana – właściwości

Kasza gryczana zawiera białko, węglowodany, składniki mineralne, witaminy. Jest cennym źródłem krzemu, witaminy PP, rutyny, kwasu foliowego, witaminy E, magnezu, cynku.

Co to wszystko oznacza? Otóż to, że dieta bogata w kaszę gryczaną zapewnia wsparcie naszemu systemowi nerwowemu (witamina PP, kwas foliowy), poprawia stan włosów, skóry i paznokci (dzięki obecności cynku, krzemu), korzystnie działa na naczynia krwionośne (obecność rutyny). Kasza gryczana reguluje też przemianę materii.

Obok jej wielu korzyści, warto dodać, że nie zakwasza organizmu.

Sposób przygotowania

Na opakowaniu każdej kaszy znajdziemy opisany sposób przygotowania. Ja od siebie polecam jeden prosty, uniwersalny, który sprawdza się u mnie przy kaszy gryczanej i jaglanej – kaszę (uprzednio opłukaną) gotujemy w proporcji z wodą 2:1 (woda : kasza). W razie potrzeby dolewamy wody. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem. Taki sposób przyrządzania kasz sprawia, że niezbędne składniki pozostają w kaszy, nie wypłukujemy ich później wraz z wodą.

Na łamach SamoUzdrawiania pisaliśmy również o >>kaszy jaglanej<<. Wszystkich zainteresowanych właściwościami tej kaszy, zapraszamy do poznania jej kulinarnych i zdrowotnych możliwości.